Het ABCDour 2011 - deel 1

Voorbeschouwing
Het ABCDour 2011 - deel 1

Het is zo simpel als een, twee, drie, zo eenvoudig als a, b, c. Tenminste, zo zien wij het. Maar we nemen aan dat dat niet voor iedereen het geval is als je de indrukwekkende lijst van namen ziet die de programmatoren voor deze editie van het Dourfestival hebben voorzien. Dus overlopen wij voor u wie er voor ons uitspringt in enkele woorden en met wat filmpjes. Misschien helpt het u bij het kiezen. Misschien maakt het de zaken alleen maar moeilijker. U ziet maar wat u ermee doet.

13&God

Er was een tijd dat er getwijfeld werd of Duitsers en Amerikanen ooit zouden samenwerken. Maar de heren van 13&God hebben er geen problemen mee en zijn met 'Own Your Ghost' toe aan hun tweede volwaardige plaat. Dat de invloeden van The Notwist en Themselves onmiskenbaar zijn is een vanzelfsprekendheid. Maar toch heeft dit project nog iets anders in zich. De combinatie van elektronica en rap kan namelijk zorgen voor een heel bijzonder soort vuur.

Zaterdag 16 juli - La Petite Maison dans la Prairie - 20u30

Agnostic Front

Het is de vijfde (!!!) keer dat deze jongens op de Dourse podia staan. Met hun laatste release laten ze de metalcore achter zich en bewegen ze zich toch iets meer richting centrum. Wat vooral belangrijk is is dat de nieuwe nummers lekker wegluisteren en dus geknipt zijn voor een festival. Laat die bom dus gerust opnieuw barsten.

Zaterdag 16 juli - Cannibal Stage - 21u30

Airship

Wij zagen hen op Pukkelpop vorig jaar en waren gecharmeerd. Intussen is de band weer een jaar verder en staan ze te springen om hun tweede plaat voor te stellen. Die verschijnt pas in september, maar u kan er op Dour al een eerste keer mee kennismaken. Live is dit zeker de moeite al is het gewoon maar omdat die nummers kloppen.

Zondag 17 juli - ClubCircuit Marquee - 14u10

Alborosie

Wie er de line-up van het festival op nakijkt heeft misschien al ontdekt dat er Japanners tussen zitten die ska spelen, maar met Alborosie hebben ze dus ook een Italiaan die reggae speelt in één van de tenten. Alborosie kan overweg met piano, gitaar, basgitaar en drums. Of hij ze allemaal tegelijk kan bespelen, gaat u best zelf ontdekken.

Zondag 17 juli - The Last Arena - 14u50

Anthrax

1981. Gitaristen Scott Ian en Danny Lilker vormen Anthrax. Sindsdien is de band in meerdere vormen de wereld rondgetrokken om hun thrashmetal aan de man te brengen. 2011. Anthrax brengt op 24 juni een nieuwe song uit. Een song die zal gevolgd worden door een plaat. En Anthrax staat op het Dourfestival om die songs alvast een vuurdoop te geven. Dit wordt ongetwijfeld nog een 'Fistful Of Metal'. Bereid u dus maar voor op een uppercut.

Vrijdag 15 juli - Cannibal Stage - 23u00

Architecture In Helsinki

U kent dat vast wel: zo'n band waar je geen grip op krijgt, die steeds de nood aan verandering voelt. Zo'n band zoals wij ze graag hebben met andere woorden. Dat niet iedereen het over de band eens is, hoeft geen verder betoog. Maar dat hoeft niet meteen negatief te zijn. Hun vierde album, 'Moment Bends', is nog behoorlijk vers en de band is dus klaar om uw tanden in te zetten. Verwacht u aan elektronica met een serieuze indietwist.

Zaterdag 16 juli - ClubCircuit Marquee -17u30

Bibio

Nee, wij zijn niet meteen liefhebbers van dancemuziek, maar op één of andere manier wist 'Ambivalence Avenue' zich een onwrikbaar plaatsje in ons hart te veroveren. En, hoewel de meningen over zijn meest recente werkstuk, 'Mind Bokeh' verdeeld zijn, zit ook die aan de positieve kant van de weegschaal. Wij willen ons dus voor een keertje best eens onderdompelen in de live-ervaring van deze man.

Vrijdag 15 juli - De Balzaal - 16u45

Blood Red Shoes

Blood Red Shoes hebben al een indrukwekkende livereputatie opgebouwd. Vanaf de oprichting in 2004 tot de release van het sterke debuut 'Box of Secrets' trad de band meer dan driehonderd keer op en bracht zes ep's uit. Begin vorig jaar kwam het tweede album 'Fire Like This' uit, met daarop weer puntige, snelle en intense knallers. Even intens zijn de optredens van de band, want Blood Red Shoes is een van de weinige bands die je met een optreden van krap een uur kapot de zaal doen verlaten. Dit moet je absoluut een keer in je leven meegemaakt hebben!

Zondag 17 juli - ClubCircuit Marquee - 21u00

Bony King Of Nowhere

Bram Vanparys zette zichzelf de afgelopen jaren als een donderslag bij heldere hemel op de Belgische muziekkaart. Met zachte songs die je inpakken door hun melancholie (maar nooit een grijntje te veel ervan) leverde hij anti-cliché kampvuurhits af als The Sunset, Going Home en onlangs nog de soundtrack van ieders regisseur z'n natte droom: Les Géants. Eerlijke folkpop pur sang.

Donderdag 14 juli - Magic Soundsystem - 21u00

CoCoRosie

Twee elfen op een podium, dat kan niet anders dan vuurwerk opleveren. Zweverige melodieën die de halfzussen begeleiden met spring-in-'t-veld-vocalen en een occasionele beat: het werkt. Worden vaak in één adem genoemd met Antony & The Johnsons, en dat is best iets benijdenswaardig. Perfect hiphop en opera tegelijk in je muziek laten weerklinken is dat ook.

Zondag 17 juli - La Petite Maison dans la Prairie - 21u35

Dananananaykroyd

Zeg dat maar eens tien keer na elkaar zonder te haperen. Maar rocken kunnen ze wel. En feestjes bouwen uiteraard. Hossen en springen gegarandeerd. Blijf dan ook maar eens stilstaan op een song als Muscle Memory. Popmuziek zonder franjes, maar met een hoge graad van aanstekelijkheid.

Vrijdag 15 juli - ClubCircuit Marquee  - 14u40


05 Juli 2011
Ben Moens

Meer over deze artiest


Aanraders