De helden van 2012 (1)

Introducing
De helden van 2012 (1)

Het nieuwe jaar begint bij ons altijd met een gezonde portie ongeduld. Want welke concerten zullen ons dit jaar kippenvel bezorgen, wat wordt het meest onweerstaanbare album van dit jaar en welke artiest(e) zal zichzelf naar de eeuwige roem torpederen? Wij vroegen het aan de specialisten in het veld.

JAN SMEETS (VK Concerts)

1. Jennie Abrahamson
Zweedse diva die het midden houdt tussen het eigenzinnige universum van Kate Bush en de popgevoelige evergreens van - laat ons er al meteen even over gaan - Madonna. Qua timbre zielsverwant met An Pierlé. Haar derde album 'Sound Of Your Beating Heart' deed het in 2011 goed op de Scandinavische indiemarkt. In 2012 gaat de rest van Europa hopelijk eveneens voor de bijl. Live te ontdekken tijdens Eurosonic in januari en dichter bij huis in de Brusselse Beursschouwburg begin februari.

2. Azealia Banks
Twintigjarige vuilgebekte schone uit Harlem, NYC. Heeft zichzelf sinds 2009 in de aandacht gewerkt door guestvocals te verzorgen op producties van Major Lazer en Lunice. Met 212, het van Lazy Jay gepikte Float My Boat en gespekt met een vette laag sexually explicit lyrics, scoorde ze recent een dikke hit. Sinds het najaar van 2011 niet meer weg te denken uit NME's Cool List en binnen afzienbare tijd ook incontournable. Definitely one to watch for 2012!

3. BRNS
Brussels kwartet van getalenteerde multi-instrumentalisten wiens postmoderne experimentele poprock even vernuftig als aanstekelijk is. Hebben tot nog toe enkel nog maar een ep'tje op hun conto staan maar hebben zich live het afgelopen jaar stevig in de kijker gewerkt. Voer voor fans van Caribou en Vampire Weekend. Ik kijk uit naar hun debuutalbum in 2012!

SAM DE BRUYN (StuBru)

1. Willow
Van de 10 finalisten van afgelopen Humo's Rock Rally kon je de helft al geregeld op Studio Brussel horen. Maar derde plaats en publieksprijswinnaar Willow heeft zich in die tijd in stilte voorbereid op wat voor mij misschien wel dé doorbraak van 2012 wordt. Binnenkort op een radio/podium/streamingservice near you!

2. SX
Na het plotse succes van Black Video is het dit jaar ook enorm uitkijken naar de debuutplaat van SX. Naar mijn bescheiden mening de meest internationaal klinkende “nieuwe” band uit België. Live werd ik telkens weggeblazen door hun muziek.

3. Little Trouble Kids
Ook mijn derde helden van 2012 zijn Belgisch. Schattig en schaamteloos zichzelf, maar met een heerlijke dosis zelfrelatvering: Little Trouble Kids. Eentje om langzaam, maar onvoorwaardelijk, verliefd op te worden.

KOEN GALLE (22Tracks.com)

1. Montevideo
De Brusselse indierockers van Montevideo mochten opnemen in de New Yorkse DFA studio's. De bijhorende video die op internet circuleert belooft veel goeds. Ik mocht eerste single Horses ook al eens in mijn trommelvlies verwelkomen en kan het sindsdien alleen maar luid roepen: deze band gaat het in 2012 maken!

2. San Soda
Meer Belgische trots, al trekt deze Gentenaar/Deinzenaar binnenkort als emigrant richting een Berlijnse studio om zijn nu al straffe sound nog te verfijnen. In één adem maak ik u graag attent op alles wat op het rond San Soda opgebouwde label We Play House Recordings uitkomt. Labelbaas Red D heeft de fijnste houseneus van het land en gaat in 2012 zijn label nog sterker internationaal verankeren.

3. Belpop
Dat die geluidsmuur tussen het noorden en zuiden van het land eindelijk nog wat meer mag vallen. Dit is zowel een voorspelling als een oproep! Vlamingen: check bands als BRNS, Applause, David Bartholomé, Pablo Andres, Great Mountain Fire, Dan San, Montevideo, Suarez, Mickey, ... Pour les Wallons: il faut découvrir des trucs comme Sunday Bell Ringers, Cape Coast Radio, Mastercab, Intergalactic Lovers, ...

SASHA VAN DER SPEETEN (De Standaard)

1. D'Angelo
2012 wordt het jaar van de soul. Dat zullen nieuwe soulhelden als Emeli Sandé en Michael Kiwanuka bewijzen, maar echte soulfans zitten vooral te wachten op de terugkeer van D'Angelo die zijn derde album 'James River' uitbrengt, na 12 jaar afwezigheid. Als hij tenminste niet aan de drank of de drugs bezwijkt voor die plaat kan verschijnen.

2. The Internet

Het fantastische soloproject van Syd The Kyd, de lesbische dj van Odd Future, mixt weirde afro-elektronica met botergeile soul. Denk aan J*Davey, aan Sa-Ra Creative Partners of aan het smerigste van Erykah Badu. Het debuut 'Purple Naked Ladies' heeft alleen killers en geen fillers.

3. Azealia Banks
Een vuilbekkende rapmadam à la Nicki Minaj, met de hipster-cool van Santigold en M.I.A. Haar bloghitje 212 was een voltreffer, de opvolger Liquorice ook. Haar debuut maakte ze met de Britse superproducer Paul Epworth. Dat moet wel vonken geven.

KRIS MOUCHAERS (Botanique)

1. Other Lives
Ik geniet wel van 'Tamer Animals' van Other Lives. Zeker een band om in het oog te houden! Dat kan al op 02 april 2012 in de Botanique.

2. Lana Del Rey
De artiest van 2012 gaat ongetwijfeld Lana Del Rey zijn! Check video Born To Die van Miss Del Rey.

3. Woodkid
Ik maak meteen het bruggetje naar Woodkid (briljante artiest die veel meer kan dan zingen en songs schrijven. Woodkid slaagde er bovendien in om een dikke maand op voorhand de Rotonde (05/10) uit te verkopen en ik denk niet dat die gast al ooit op een Belgisch  (mainstream) radiostation is gedraaid. Wel op 22 tracks. Wie hem gemist heeft in de Rotonde, herkansing tijdens Les Nuits op 17/05.


08 Januari 2012

Meer over deze artiest


Aanraders