De potentiële grootheden van Domino 2010

Voorbeschouwing
De potentiële grootheden van Domino 2010

Sigur Rós, Joanna Newsom, The Mars Volta, het zijn maar enkele grote namen die in België bij het bredere publiek  bekend raakten nadat ze zich eerst op het Dominofestival hadden bewezen. Wie nu al enkele grootheden van morgen aan het werk wil zien, zakt binnenkort dus maar beter af naar de AB.

Omdat groepen als 65 Days of Static, Autechre en Daniel Johnston zich al lang niet meer moeten bewijzen en niemand echt weet of Lou Reed al dan niet van plan is trommelvliezen te bombarderen met zijn Metal Machine-gekletter, helpen wij u al even op weg tussen het gros kleine en te ontdekken groepen.

Marble Sounds ging hier en daar al aan de haal met de titel van revelatie van het jaar. Op Domino mag dit vijftal bewijzen of ze die titel waard zijn. Hun fel bejubelde debuut 'Nice is Good' is alvast een stap in de goede richting. Verwacht u aan een set vol zeemzoete, catchy songs die uitblinken in dromerige schoonheid.
8 april 2010 - AB Club

Wie of wat Didjit is, blijft een raadsel. Wij geraken er na enkele verwoede zoekpogingen ook niet veel wijzer uit en bij Domino weten ze het zelf blijkbaar ook niet zo goed. Hij of zij mag die avond het podium delen met Autechre, niet mis dus. Wat ons betreft kan het nooit kwaad om eens voor de totale verrassing te gaan.
9 april 2010 - AB Zaal

Denk fluokleurige cocktails, zomerse temperaturen, tropische toestanden en exotische oorden. Dat is zowat de korte samenvatting van hoe de muziek van Fool's Gold er in het echt zou uitzien. U moest die zwemshort of bikini al aangetrokken hebben om te shaken op hun mix van Oosterse klanken, afropop en krautrock. Jawel, een muzikale cocktail die ook geweldig blijkt te smaken en met twaalf man op een podium kan daar al eens een spontaan feestje uit ontstaan.
10 april 2010 - AB Box

Boy and the Echo Choir is een groep die avontuurlijk schippert tussen Brussel, Saint-Nazaire en Nantes. Dat hoor je ook in hun muziek die mysterieus, donker en behoorlijk meeslepend klinkt. Boy and the Echo Choir werkte voor zijn laatste album 'And The Night Arrives In One Giant Step' onder andere samen met leden van het ter ziele gegane Soy Un Caballo. Voor iedereen die houdt van songs met hier en daar een klein hoekje af.
10 april 2010 - AB Club

Mount Eerie is dan weer het alter ego van Phil Elverum, ook bekend van The Microphones. Mount Eerie schept met zijn gelaagde muziek en de bezwerende stem van Elverum een behoorlijk Lynchiaans sfeertje dat ergens tussen ambient en lo-fi pop zweeft met hier en daar enkele piekjes distortion.
11 april 2010 - AB Zaal

And So I Watch You From Afar of ASIWYFA, voor de gemakkelijkheid, scheerde al hoge toppen op een onmenselijk vroeg uur tijdens de laatste Pukkelpopeditie. Ook op Eurosonic sprong dit Noord-Ierse gezelschap danig in het oog. Ze brengen voornamelijk overweldigende en instrumentale energiebommen van songs die monden doen openvallen en nekhaarjes de hoogte in jagen.
12 april 2010 - AB Club

Bij Tommigun huist schoon volk van onder andere Rumplestitchkin en Kawada. Maar wat belangrijker is: Tommigun maakt naar eigen zeggen "heartbreakhangover tunes". Het is omdat we het zelf niet beter zouden kunnen verwoorden. Maar denk nu niet dat Kleenex een must is tijdens hun concerten, hun wondermooie luisterliedjes ontlokken eerder op een subtiele manier een gelukzalig gevoel. Daniel Johnston stond er trouwens op dat Tommigun hem vergezelt gedurende heel zijn tournee en dat is toch al een hele eer.
13 april 2010 - AB Zaal

Bij spoken word denken wij automatisch aan Henry Rolins. Je weet wel, die breedgeschouderde, stoere schreeuwbek die vroeger nog bij Black Flag de plak zwaaide. Laura Dockrill aka. Dockrill MC moet zowat het tegenovergestelde zijn van wat Rollins is. Vrouwelijk, frêle, op en top Brits, net als een van haar beste vriendinnen, Kate Nash. Of die combinaties ook hun werk doen op een podium kan je zelf maar oordelen. Deze dame zal de rode draad zijn door de avond met optredens van Dan Le Sac vs. Scroobius Pip en B. Dolan.
13 april 2010 - AB Club

Pompende beats, gierende en groovy gitaren met hier en daar een vleugje newwave en, jawel, zelfs disco. The Hundred in the Hands smijten alle stijlen bij elkaar wat voor een wel zeer veelzijdig arsenaal aan songs zorgt. Warp wijst hen nu al de zege voor 2010 toe. Een optreden op Domino kan daar alleen maar toe bijdragen.
22 april 2010 - AB Club

Het volledige programma van Domino vindt u hier.


07 April 2010
Sanne De Troyer

Aanraders