Afzichtelijk

Platenbak
Afzichtelijk

We weten dat het nogal ouderwets is om nog steeds cd’s te kopen en te beluisteren. Dat artwork dus vaak niet echt meer de inspanning waard is, begrijpen we. Maar waarom maken sommigen dan werk van een afzichtelijk hoesje? Het pissende paard van General Eclectics spant wel de kroon, maar wat wil je als je platenfirma Shitkatapult heet? Dit, en nog veel meer afzichtelijks in de platenbak van deze week.

General Eclectics – ‘Soul Center’ (Shitkatapult). Dit zullen we dan maar onder elektronica catalogeren, hoewel we leuke ouwe dingetjes horen als een Rhodes piano en een vettig knorrende bas. Die nog vettiger stem op Walk With Me hadden we zelf weggelaten. Blijft wel nog de vraag: waar kan je dit soort dingen draaien? In een trendy designzaak vermoedelijk.

The Apartments – ‘Drift’ (Riley Records). Dit is een heruitgave van de plaat die we in 1992 ook niet opmerkten. The Apartments bestaat al sinds eind jaren zeventig en splitte en reformeerde af en toe, zonder al te veel succes. Echt verwonderlijk vinden we dat niet, hun pop die in de richting van The Housemartins of The Proclaimers gaat is nu niet bepaald van een wereldbeeldverstorende orde.

P-A-U-L – ‘Gunshot Lullaby’ (EE). Aan de toestand van het doosje te zien wordt dit plaatje al sinds 2009 van hot naar her geslingerd. En “oh crap”, wat zal het hier dadelijk ook weer een eind vliegen. “Bluesrock”, geproduceerd door de legendarische producer van onder meer de afschuwelijke Kid Rock, dat is een recept voor in een vette saus drijvend southern sologitaargegier met veel stoere branie. Goed voor op een Harleytreffen met veertigjarige bimbo’s met blote siliconentetten en veel slecht bier en braadworsten. De eerste Harleyrijder die zich ter redactie aanbiedt mag ze hebben.

Adam Kesher – ‘Challenging Nature’ (Disque Primeur). Deze jongen grijpt vermoedelijk naar een paar zelfde invloeden als onze eigenste Daan. We horen er wat Depeche Mode in, misschien zelfs een tikje Prefab Sprout. De beste nummers hebben we echter precies allemaal al eens ergens gehoord.

Sun Araw – ‘Off Duty’ (Revolver). Nee jongens, sorry. Dat daar papier, plastic, polycarbonaat en aluminium aan versmost worden, dat zou niet mogen. De mensen die dit soort soundscapes graag horen zouden misschien beter gewoon eens buitenkomen – in zoverre dat mag van hun psychiater.


25 Februari 2012
Stefaan Van Slycken

Meer over deze artiest


Aanraders