[PIAS] Nites: 16 februari

Voorbeschouwing
[PIAS] Nites: 16 februari

Indoorfestivals blijken het tegenwoordig al even goed te doen als de zomerse buitenedities. En daar profiteert ook [PIAS] van. Voor zijn dertigste verjaardag haalt de platendistributeur grote kanonnen boven in combinatie met enkele te ontdekken namen. Jolijt, twee dagen feest. Wij kijken al even wat er in onze happy meal zit.

Op dag één blaast Mogwai je ongetwijfeld uit de sokken. De Schotten bouwen geluidsmuurtjes steen per steen op en doen dat met zo’n precisie dat je je haren drie dagen later nog steeds moet glad strijken. Genietbaar op cd, maar telkens verpulverend op het podium.

Benieuwd of ook Tom Smith daarin slaagt. Met zijn band Editors trekt hij dit jaar nog de studio in om een nieuw album op te nemen, maar op [PIAS] Nites krijg je hem solo voorgeschoteld. Eenmalig trouwens. Alleen al daarom moet u het gezien hebben. Smith kleedt bekende Editors-nummers uit tot op het bot om er kippenvelverwekkende versies van te brouwen.

‘The Big Black And Blue’ bezorgde ons eveneens rillingen. Misschien zit het spookachtige voorkomen van de Zweedse zussen van First Aid Kit daar voor iets tussen, maar in de eerste plaats zijn het toch vooral de prachtige samenzang, harmonieuze melodieën en ingetogen country en folk, die potten breken. Hun tweede album werd begin dit jaar eveneens goed ontvangen en is dus ook hier een reden te meer om vooraan in de zaal te zitten smachten.

Lisa Hannigan, die Joan As Policewoman vervangt, zal in onze contreien waarschijnlijk het bekendst zijn vanwege 9 Crimes, de tearjerker waarvoor ze in dienst werd genomen door Damien Rice. Voor haar debuutplaat werd ze vier jaar geleden genomineerd voor de Mercury Prize en ook ‘Passenger’ gooit nu grote ogen. Wij zijn alvast heel blij dat deze Ierse wil invallen op donderdag.

Agnes Obel wist in België tweemaal het Koninklijk Circus uit te verkopen. Niet moeilijk met dat wondermooie ‘Philharmonics’ van haar. Met dat album sleepte ze ook tal van prijzen in de wacht in haar heimat Denemarken en ook in België deed ze het alles behalve slecht met dertigduizend verkochte exemplaren. Voor wie die concerten miste een gezegende kans om haar alsnog toe te juichen.

En ook de Belgen ontbreken niet. Daan nog voorstellen lijkt ons absurd, maar wat de man die avond in petto heeft, weet je natuurlijk nooit helemaal zeker. Of het nu akoestisch is of met een batterij elektronica achter zich, overtuigen doet hij sowieso. En dat zal ook Oscar & The Wolf doen. De Gentenaren maken warme en ingetogen muziek met een donker randje. Een randje waar wij wel degelijk van houden. In hetzelfde segment zit het Luikse Roscoe. Zij stellen hun debuutplaat ‘Lowlands’ voor.

Zeg nu zelf: zijn dit geen redenen genoeg om naar Tour & Taxis af te zakken?


08 Februari 2012
Koen Van Dijck

Meer over deze artiest


Aanraders