'Falling Deeper': de achteruitkijkspiegel van Anathema

RE:introducing
'Falling Deeper': de achteruitkijkspiegel van Anathema

Het nieuwe album van Anathema zal zonder twijfel geboekstaafd staan als een tussendoortje in het oeuvre, maar 'Falling Deeper' bewijst tenminste dat tussendoortjes bijzonder lekker kunnen smaken én bovendien iets substantieels te bieden hebben. Deze plaat zal onze kiezen aangenaam bezighouden.

Maar helemaal nieuw is 'Falling Deeper' niet. Zou ook straf zijn, aangezien de zwangerschap voor 'We're Here Because We're Here' (2010) zes jaar duurde. 'Falling Deeper' is eerder de opvolger van 'Hindsight' (2008), waarop recentere Anathema-songs een orkestraal jasje aangemeten kregen. Maar op deze nieuwe worp gaat men zelfs terug tot de eerste albums van tussen 1992 en 1995.

Toen was Anathema nog een echte doommetalband, maar daar is op 'Falling Deeper' hoegenaamd niks meer van terug te vinden. De band uit Liverpool toont zich hier van zijn lichtere kant, met de gitaren weggemoffeld en de schitterende orkestarrangementen van progveteraan Dave Stewart, die hun plaats innemen. Enkel de basismelodieën zijn gebleven.

'Falling Deeper' is een kort album (zevenendertig minuten), maar de delicate schoonheid ervan is een lust voor het oor. De vocale bijdragen van Anneke van Giersbergen (The Gathering) en Lee Douglas zijn hier niet vreemd aan. Alles bouwt heerlijk op tot het slotakkoord Alone, als de scherpe gitaren van de broertjes Cavanagh plots weer opduiken voor een indrukwekkende finale. Aanbevolen.

'Falling Deeper' door Anathema verschijnt bij Kscope Records.


29 September 2011
Christoph Lintermans

Meer over deze artiest


Aanraders