GELIMITEERD #1 –Vijf bijzondere Record Store Day-releases van eigen bodem

Voorbeschouwing
GELIMITEERD #1 –Vijf bijzondere Record Store Day-releases van eigen bodem

Op zaterdag 21 april is het weer zover. We kleden ons dan op ons paasbest en strijken ons haar plat tegen ons hoofd, zodat we een zijstreep bekomen waar je een meetlat naast kan leggen. En van de spanning zijn we al op van half zeven, want de hoogmis ter ere van de Belgische platenzaak wordt maar eenmaal per jaar gevierd. Dit jaar wel in bijna veertig met vinyl volgestouwde godshuizen, verspreid over het hele land. De stortvloed aan speciale Record Store Day-releases was weer niet te overzien, maar we hebben onze research gedaan en leggen ons verlanglijstje op de toonbank. “Alstublieft, mijnheer de platenmarchant, heeft u deze titels nog in huis?” Een selectie uit werk van eigen bodem.

1. Intergalactic Lovers - ‘Feel For You’ (12”)
Tijdens de vorige editie van Record Store Day was de single Delay van Intergalactic Lovers niet van de radio te slaan. Een album (‘Greetings & Salutations’) en een filmsoundtrack later is het tijd voor een nieuwe single. En die brengt het Aalsterse gezelschap op RSD uit op driehonderd 12”-schijven van transparant vinyl. De B-kant is voor het niet eerder uitgebrachte Help Me Make It Through The Night, dat de band opnam voor ‘Code 37 - De Film’.

2. Drums Are For Parades - ‘IMPERIVM’ (LP)
Het hoogst eigenzinnige Drums Are For Parades komt RSD platwalsen met een hoogst eigenzinnige release, de elpee ‘IMPERIVM’. Niet zomaar een zwarte plak muziek, maar wel een picture disc - met postapocalyptisch rijk en amazoneborst - in beperkte oplage. Onder meer Tim Vanhamel, Rudeboy, Chris Goss en Younes Faltakh leveren bijdrages, terwijl Drums Are For Parades zich een weg baant door zes songs, waarvan de laatste een cover van W.A.S.P.’s Animal (Fuck Like A Beast).

3. Triggerfinger - ‘Do Ya Think I’m Sexy’ (10”)
Of u de hoes sexy vindt, laten we over aan uw eigen oordeel, maar ze laat alvast weinig aan de verbeelding over. We zijn trouwens helemaal niet zeker of de 10”-sticker in de eerste plaats wel slaat op het vinylformaat. Hoe dan ook, Triggerfinger koos het tussenformaat voor drie covers: het onvermijdelijke I Follow Rivers (hier in een radio-opname), een twaalf minuten durende Hendrix-workout, getiteld Jammy Hendrix, en de van Rod Stewart geleende titelsong.

4. The Hickey Underworld - ‘The Hickey Underworld’ (LP)
‘I’m Under The House, I’m Dying’, THU’s tweede album, is ondertussen enkele weken uit. Maar er is geen enkele reden om niet warm te lopen voor een nieuwe vinylrelease van hun titelloze eerste, want het blijft één van de strafste platen van eigen bodem. En we kunnen ons geen betere beeldenstorm van een plaat inbeelden om uw nieuwe pick-up met opengedraaid volume mee te testen. Let wel, pas tevreden zijn als de tinnitus minstens vijf dagen aanhoudt!

5. Love Like Birds - ‘Love Like Birds’ (10”)
Tijd voor introspectie, want ook stemmige folkplaatjes gaan op Record Store Day over de toonbank, zoals deze titelloze ep van Love Like Birds ofte Elke De Mey. Ze bracht de vijf songs vorig jaar in eigen beheer uit. Dat ‘Love Like Birds’ nu een 10”-release krijgt, moet goed doen. Er worden slechts honderd exemplaren van geperst. Wees er dus snel bij, als jij je RSD wilt afsluiten met een mengeling van zacht gekraak, sobere arrangementen en heel veel vogeltjes, niet het minst nachtegaal De Mey zelf.

Meer info over Record Store Day Belgium 2012: www.recordstoreday.be.


16 April 2012
Fabian Desmicht

Meer over deze artiest


Aanraders