Craig Finn Clear Heart Full Eyes

Full Time Hobby
Craig Finn
Debuteren kan je het niet meer noemen, want hij maakte al vijf albums als hoofdman van The Hold Steady. Maar met ‘Clear Heart Full Eyes’ doet hij het voor het eerst solo. Zijn sterke focus op het brengen van verhalen blijft, maar de muzikale context van The Hold Steady laat hij deels achterwege. Craig Finn blijkt meteen een naam om rekening mee te houden. Een singer-songwriter voor uw to-do-list.
The Hold Steady grossiert in ietwat gezwollen indierock met invloeden uit wat we vaagweg classic rock van Amerikaanse makelij kunnen noemen. Neem daarbij het opvallende narratieve aspect en je begrijpt dat vergelijkingen met The Boss of zelfs verwijten van verregaand Springsteenisme nooit veraf waren. Met de goed geoliede americana van ‘Clear Heart Full Eyes’ gooit Finn dat keurslijf bij het grof vuil.
Daarvoor omringde hij zich met een stel uitstekende muzikanten, waaronder White Denim-drummer Joshua Block. Subtiliteit is iets wat deze band erg serieus neemt, zoals meteen te horen is op de trage blues Apollo Bay. Finn zingt hier en daar een regeltje, maar spreekt vooral. Grommende gitaarmanipulaties gieren als ijzige wind door het gebinte van een bouwvallige schuur. En het duel tussen gitaarsolo’s en pedal steel grenst aan het transcendente.
Zo heeft elk van de elf nummers wel een unieke, meeslepende eigenschap. Rented Room begint met een voorzichtig aangeslagen akoestische gitaar. Het personage uit de tekst is moeten verkassen naar een studiootje. De intensiteit neemt toe wanneer hij terugdenkt aan de goede dagen van zijn op de klippen gelopen relatie. Hij wordt zelfs wat sentimenteel als hij haar parfum ruikt op zijn kussen. Maar de harde realiteit is: “Some things are hard to do when you’re living in a rented room.”
In Balcony borduurt Finn verder op hetzelfde thema, maar vanuit een heel andere invalshoek. Hij weet zich binnen te werken op een feestje, enkel en alleen om zijn ex aan te treffen met iemand anders (“Dude with the long fingernails / I don’t think that I trust him all that much”). Op het balkon. Hij kijkt ernaar, opnieuw met weemoed, maar ook met sardonische humor: “I hope your dude don’t break his nails when he tries to help you carry all your stuff.”
Craig Finn heeft trouwens een nieuwe vriend. Zijn naam is Jezus. Ja, ook in het vrolijke New Friend Jesus loopt de lachband mee: “People say we suck at sports but they don’t understand / It’s hard to catch with holes right through your hand.” Stigmatiseren, daar doet Finn duidelijk niet aan mee. Als Brooklyner trok hij voor ‘Clear Heart Full Eyes’ naar Austin, Texas. Hij schreef een song per dag en boorde zo een nieuwe regio van zijn kunnen aan. En ons hart is er vol van.

Op 22 maart speelt Craig Finn in de AB Box, Brussel als voorprogramma van The Felice Brothers.


09 Februari 2012
Fabian Desmicht

Meer over deze artiest


Aanraders