Die Antwoord Ten$ion

Downtown Records
Die Antwoord
I’m a ninjaaaaa! Iedereen weet meteen over welk nummer het gaat! De clip van Enter the Ninja werd dan ook miljoenen keer bekeken en lanceerde Die Antwoord meteen het sterrendom in. Naast een album leverde het ook een wereldtour en een platenlabel op.
Na een dispuut over het nummer Fok Jullie Naaiers, verbraken Ninja, ¥o-Landi Vi$$er en DJ Hi-Tek het contract met Interscope Records en gingen ze voor een eigen label, Zef Recordz. Niet veel later gooiden ze een nieuwe schijf op de markt met de naam ‘Ten$ion’, deel twee van het plan om vijf albums uit te brengen.
Eigenzinnigheid troef dus en dat is meteen ook de rode draad doorheen het werk van Die Antwoord. Zelf noemen ze het Zef, een Zuid-Afrikaanse term voor modern gemengd met trashy, doordrenkt van oude elementen uit vergane culturen.Yolandi omschrijft het als “Arm zijn, maar toch klasse hebben.”
‘Ten$ion’ bulkt van eigenaardige, excentrieke muziek. Op zich sluit het album met zijn rap-rave nauw aan bij het vorige album ‘$o$’. De stijlen worden weer door elkaar gehaspeld met een onbeschrijfbaar resultaat.
I Fink U Freeky is donkere rave die dicht bij de Prodigy aanleunt, terwijl Never Le Nkemise dan weer de beginselen van de trance streelt. Daarnaast komen ook hiphop, elektro en dub aan bod. Dikke beats, bizarre samples en dat allemaal in een strak maar rauw omhulsel.
Ook qua tekst gaat het van de ene naar de andere kant. Op Fok Jullie Naaiers spat de agressie tegen haters er zo vanaf, terwijl Ninja zich een stuk romantischer toont op U Make A Ninja Wanna Fuck. Alles komt aan bod; seks, drugs, geld en geweld. Al blijft het freaky.
Is dit nu een goed album? Moeilijk te zeggen. Het nieuwe is er wat van af en het geheel voelt wat schizofreen aan. In gekheid schuilt vaak genialiteit, maar waar die  op ‘Ten$ion’ zit, is vatbaar voor discussie. Hier en daar zitten wat sterke teksten verborgen, maar het is moeilijk om ze serieus te nemen. Maar willen ze dat wel bij Die Antwoord? Moeilijk te zeggen of dit nog steeds een uit de hand gelopen grap is, een reclamestunt of een band die het meent.
Die Antwoord is trouwens meer dan muziek alleen. Hun geflipte videoclips en filmprojecten niet vermelden zou een schande zijn. Gekke, rauwe beelden, excentrieke figuren, donkere sfeer en uiteraard zotte geluiden. Zeker het bekijken waard. En als kers op de taart komt er ook nog een film over hoe Die Antwoord ooit begon. Benieuwd!

10 Maart 2012
Niel Van Herck

Meer over deze artiest


Aanraders