Kiss The Anus Of A Black Cat Weltuntergangsstimmung

Zeal Records
Kiss The Anus Of A Black Cat

Het moet een vrolijke bende zijn ten huize Stef Heeren. Dat hebben we ondertussen na vier albums wel door. En ook ‘Weltuntergangsstimming’, nummer vijf dus, is niet bepaald een rooskleurig popplaatje geworden. Dat had u zelf wel al uit de titel kunnen afleiden. Zoals steeds klinkt Kiss The Anus Of A Black Cat onmiskenbaar als zichzelf, maar toch weer net ietsje anders. Haal ondertussen gerust uw newwave-outfit nog eens boven.

Wat ze gemeen hebben zijn de diepgewortelde folkinvloeden die als een zwarte vloek over de albums van Heeren hangen en er een dikke donkere rand aan weven. En toch klinkt elke plaat, zoals gezegd, net iets anders. Zijn debuut ‘If The Sky Falls, We Shall Catch Larks’ dompelde ons onder in de kerkers van middeleeuwse kastelen. ‘The Nebulous Dreams’ hing dan weer als een dreigende soundscape boven je hoofd terwijl de vorige plaat, ‘Hewers Of Wood And Drawers Of Water’, meer de folkrocktour opging.

En als een mens denkt alles wel gezien en gehoord te hebben, verrast Kiss The Anus weer door synths en drummachines op de voorgrond te plaatsen. Daarmee krijgt ‘Weltuntergangsstimmung’ een eightieskantje. We geven het toe, we hadden nooit gedacht ooit The Cure en New Order in een recensie van een van zijn albums te moeten vermelden. Nu wel dus. En dat geeft extra schwung en ademruimte aan KTAOABC. Bovendien is de combinatie erg geslaagd.

Of het echt de bedoeling was om te klinken als een band uit het donkerste decennium van de popmuziek, we vermoeden van niet. De gitaren en stem van Stef klinken zeer vertrouwd. En ondertussen ook de backing vocals van An Pierlé. Maar ook tekstueel past alles vaak mooi in het plaatje. Met “For the welfare of the nation / The other half dies” in My Word As Gospel en “If we cannot walk then we will crawl / All we do is fall fall fall” in Triple Fall wordt de sfeer uiteraard ook gemaakt.

Wie zich dus wederom wil laten onderdompelen in de mystiek van Kiss The Anus Of A Black Cat zal zeker niet bedrogen thuiskomen. U haalt er met gemak uw dagelijkse portie weltschmerz mee op. Heerlijke plaat.


13 April 2012
Koen Van Dijck

Meer over deze artiest


Aanraders