Man On Fire Chrysalis

10T Records
Man On Fire
Wie zijn prog graag heeft met een stevige dosis soul, is vooral op de Amerikaanse scène aangewezen. Bovendien bewijst Man On Fire op zijn vierde worp ‘Chrysalis’ dat een eclectische aanpak niet vanzelf tot stijlverloedering hoeft te leiden.
Man On Fire brengt moderne progrock die wars is van conventies en clichés. Derivatief klinken, naar de voorbeelden van vroeger, is het laatste van zijn zorgen. De band neemt liever invloeden op uit andere genres, vooral Amerikaanse (geen verrassing hier). Het spectaculaire fretloze basspel vormt met de drums een helse funky ritmetandem. Jazztrompet, viool en samples zijn op een volkomen natuurlijke wijze in het totaalgeluid geïntegreerd.
Toch doen de speelse arrangementen ons soms denken aan schitterende, progressieve groepen als Spock’s Beard en Echolyn. Jeff Hodges’ soulvolle stem verwijst eveneens naar Neal Morse en Steve Walsh (Kansas). Hij interpreteert de woorden en beelden van Steve Carroll alsof zijn leven ervan afhangt.
De verhalen hangen dan ook geen beeld op waar we vrolijk van worden. Zo is het openingsnummer Repeat It een aanklacht tegen een chaotische wereld die gevoed wordt door een constante stroom van gewelddadig nieuws.
Onder de erg attractieve productie - de zorg voor detail is opmerkelijk - gaat een fascinerende geluidswereld schuil. De inventieve gitaarpartijen zijn hieraan niet vreemd. Neem nu het titelnummer Chrysalis, een vierdelige suite die de epische natuur van deze band het best doet uitkomen en je meevoert langs diverse stemmingen en emoties. Het afsluitende Gravity moet wel de meest groovy progsong van het jaar zijn. Ze komt in twee versies: vocaal en instrumentaal. Maar dat vinden we niet eens erg zo goed is dit.
‘Chrysalis’ (het stadium van verpopping bij insecten) is één van die albums die beter worden naarmate je er meer naar luistert. Het zou ons niet verbazen als dit mettertijd uitgroeit tot een klassieker. Er is geen enkele song waar men de hoge kwaliteit niet weet te handhaven. Met één van de origineelste progplaten van 2011 heeft Man On Fire zich verpopt tot een veelkleurige vlindersoort die zich niet in één net laat vangen.

24 September 2011
Christoph Lintermans

Aanraders