Perfume Genius Put Your Back N 2 It

Matador Records
Perfume Genius

Mike Hadreas wierp in 2010 hoge ogen met wellicht de soberste en misschien ook kortste cd van dat jaar. De bescheiden titel ‘Learning’ was omgekeerd evenredig aan de kwaliteit. Zuiver, intens, beklemmend, het waren adjectieven die je overal tegenkwam in de stuk voor stuk lovende recensies. Allemaal heel terecht want het was een bloedmooie plaat maar meteen kwam er ook veel druk te liggen op de frêle schouders van Perfume Genius, want onder deze artiestennaam, presenteerde deze zonderling uit Seattle zich aan de wereld. Nu steekt de opvolger ‘Put Your Back N 2 It’ in de cd-lezer.

Afgaande op de hoes heeft Perfume Genius voor een "opvolger in de lijn van…" gekozen. Stond op zijn eerste cd zijn eigen blote bast op de cover dan heeft hij nu het hele highschool zwemteam van de suburb een plaats gegeven. Dit is dus duidelijk meer van hetzelfde.

De thematiek is evenmin veranderd: het wel en wee van de gay community, waarin Perfume Genius zich kennelijk met veel overtuiging begeeft, erotiek en porno als sociaal verschijnsel en zijn mama, die een bijzondere plaats in zijn leven inneemt. Het waren de thema’s op ‘Learning’, het zijn ook nu de thema’s.

Maar van bij de eerste song merkt de aandachtige luisteraar toch wel enige evolutie. Geenszins revolutionair, maar wel duidelijk. De piano is nog altijd het basisinstrument en ze klatert al op het openingsnummer Awol Marine, maar het nummer krijgt ook flink wat echo mee en dat is duidelijk anders dan vroeger.

Als om ons tegen te spreken wordt het volgende nummer Normal Song dan weer gedragen door – jawel ! – een gewone akoestische gitaar. Het nummer is duidelijk van Perfume Genius-factuur maar het instrument is veranderd. Niettemin komt de piano haast in alle songs terug en krijgt ze soms een solospot (spoel even door tot Sister Song, het prachtige miniatuurtje dat de cd afsluit), maar  vaak – en dat is de grote verandering – wordt hij toch ingebed in een breder arrangement.

Bij Perfume Genius betekent dat doorgaans niet meer dan aanzwellende percussie of een heus achtergrondkoor. Zie in dat verband het mooie No Tear. Een Las Vegasicoon als bijvoorbeeld Barry Manilow draait voor dergelijke productie natuurlijk zijn hand niet eens om, maar naar Perfume Geniusnormen is deze al bij al nog sobere plaat toch flink bewerkt.

Hadreas wil daarmee gewoon hier en daar een accent leggen, onze aandacht vestigen, niet onze oren platwalsen met een wall of sound die enkel maar instant doofheid veroorzaakt. Dat loopt quasi altijd uit op indringende, doorgaans niet altijd opbeurende songs maar zo intelligent geproducet, dat ze je van bij een eerste beluistering bij de keel grijpen. Een voorbeeld? Neem 17 of het al even intrieste Take Me Home en bij uitbreiding eigenlijk de hele cd !

Het jaar is nog piepjong maar Perfume Genius heeft met ‘Put Your Back N 2 It’ reeds een mijlpaal voor 2012 uitgebracht en mag gerust enkele divisies hoger gaan spelen. Dit kereltje is een top singer-songwiter. Vergelijkbaar met niemand. Is dat niet het voorrecht van de allergrootsten?


18 Februari 2012
Frank Tubex

Meer over deze artiest


Aanraders