Simian Mobile Disco Delicacies

Delicacies
Simian Mobile Disco

James Ford en Jas Shaw lijken even makkelijk van stijl te veranderen als onze planeet van seizoenen. Ooit begonnen als rockgroep schakelde het duo na één schitterend doelpunt, dat vooral door Justice werd binnen getrapt, over op de elektrohype die op dat moment de hoofden van onze kids op hol bracht. Voor ‘Delicacies’ hebben ze hun pelsen jas en berenmuts aangetrokken voor een kille en donkere winterse periode.

Want kil en donker klinkt de plaat nu eenmaal. Meezingen zal u dit keer niet moeten doen want hier heersen vooral de onverbiddelijke technobeats die, ondanks het feit dat “technoproducer” onlangs tot knelpuntberoep werd uitgeroepen, nog steeds een trouwe aanhang hebben. Dit album zal wel zijn weg vinden naar zijn uitverkoren publiek omdat Simian Mobile Disco zijn rol ook met overtuiging weet neer te zetten.

Ons exemplaar bestaat uit één lange studiomix waarbij er geen trackmarks gezet zijn. Het is dus een beetje gokken wanneer welk nummer de plak zwaait, maar eigenlijk doet het er ook niet echt toe. Interessanter is gewoon het feit dat ‘Delicacies’ niet hoeft onder te doen voor werk van oudgedienden als Deetron of Dave Clarke. Zonder scrupules recht vooruit en met een stevige beuk er in. Zo hebben we het graag.

Via hun eigen gelijknamige label Delicacies hebben ze zichzelf een ideaal atelier aangemeten waar ze voor dit soort zijsprongetjes makkelijk terecht kunnen. En daarmee doen ze zichzelf geen oneer aan. Zeker niet na het halfslachtige ‘Temporary Pleasure’ dat op twee benen tegelijk probeerde te hinken maar er toch niet in slaagde zichzelf recht te houden. Dan houden we veel meer van een uitgesproken keuze zoals die nu voor ons ligt.

De enige hype waar Simian Mobile Disco met ‘Delicacies’ op springt is die van de culinaire DIY. Met titels als Casu Marzu, Ortolan en Nerve Salad gaven ze de tracks op dit album stuk voor stuk de naam van een exotisch gerecht waarvan wij twijfelen of we het ooit binnen zouden krijgen. Misschien moeten we Gène Bervoets maar eens op pad sturen.

Verder gaat dit er bij ons in als zoete koek. Dergelijke uitstapjes kunnen Simian Mobile Disco enkel maar verrijken en ons vooral plezieren. Tenzij hun volgende zet zich ergens tussen traditionele polka en spirituele yoga bevindt natuurlijk. Smakelijk nog.


27 Januari 2011
Koen Van Dijck

Meer over deze artiest


Aanraders