Solstice Kindred Spirits

Festival Music
Solstice

Met hun symfonische folkrock was Solstice in de jaren tachtig en negentig een smaakmaker in het neo-progressieve genre. Ook al stond daar een erg beperkte discografie tegenover. Sinds 'Spirit' (2010), het eerste studioalbum in vijftien jaar, kun je spreken van een heuse wedergeboorte van de band van oerhippie Andy Glass. Op het dubbelalbum 'Kindred Spirits', dat cd en dvd combineert, verrijst men ook live uit de as.

Zoals te verwachten was staat het talent van gitarist Andy Glass wederom centraal. Het zijn vooral zijn briljante, expressieve spel en de uitstekende vocale inbreng van Emma Brown die je naar spirituele hoogten voeren. Jenny Newman voegt op viool folky accenten toe. Etnische motieven zoals in Freedom en Cheyenne worden middels subtiele drumpatronen in de arrangementen verwerkt.

Zoals de bandnaam suggereert (solstice betekent zonnewende), is dit muziek die transcendente vermogens van de luisteraar wil aanspreken. Sky Path West drukt het geloof van de Hopi-indianen uit dat onze ziel na de dood westwaarts reist langs een hemelpad. Maar ook aardse thema's - de sociale kritiek in Freedom - worden aangeraakt.

Maar welke de boodschapperige invalshoek ook mag zijn, Solstice brengt in de eerste plaats knap uitgebalanceerde progrock, of het nu slepende tempo's en contemplatieve stemmen betreft dan wel uptempo en dansbaar materiaal. Solomon's Bridge, Flight en Oberon's Folly zijn de beste songs; dankzij hun instrumentale klasse brengen ze je tot de meest verheven gedachten.

De opnamen voor de dvd gebeurden in de Pitz Club in Milton Keynes, tijdens de 'Spirit'-tour in 2010. Oud en nieuw werk wisselen elkaar af onder een minieme belichting. Zowel auditief als visueel is dit een erg verzorgd product. Twee bonustracks (New Life en Brave New World) uit hun optreden in het mooie amfitheater op het Duitse Loreley-festival van vorig jaar zijn toegevoegd. De cd bevat opnamen in de Pitz Club uit 2007 en 2008 en bestrijkt het vroegere repertoire van deze kleurrijke band.


25 Augustus 2011
Christoph Lintermans

Meer over deze artiest


Aanraders