Various artists Radio Modern The ABC of Swing, Bop'n Roll

EMI
Various artists

Wie ooit al een stapje waagde in de wereld van Radio Modern, weet ongeveer wat te verwachten op muzikaal gebied. Radio Modern organiseert swingende retro feesten in onvervalste jaren '40 en '50 stijl, met werkelijk alles erop en eraan: de juiste kledij, het coolste kapsel, de hipste danspasjes en vooral de gepaste muziek. Om dat laatste kracht bij te zetten, presenteert Radio Modern nu 'The ABC of Swing, Bop'n Roll'.

Radio Modern-dj’s van dienst zijn steevast the Boppin’ Benvis Brothers. Terwijl het publiek wacht op een fifties make-over en de correcte danspassen aanleert, zorgen the Brothers ervoor dat de muziek op kamertemperatuur komt. Hun discotheek is enorm groot en erg gevarieerd; ze puren uit swing, rock ‘n’ roll, soul, rockabilly, crooners, mambo en nog veel meer lekkers. Het is dus niet verwonderlijk dat zij, samen met DJ Jumpin’ George, deze verzamelbox in elkaar draaiden. Alles tezamen goed voor meer dan 60 nummers.

Het mooiste aan deze driedubbelaar is dat het de perfecte mengelmoes is op alle mogelijke vlakken. Van oude en jonge muziek bijvoorbeeld. Neem nu Big Fat Mama van Gene Philips uit 1947 en This Joint is Jumpin’ van Ray Gelato uit 2008. Je kan kiezen uit zangers, zangeressen of groepen, zoals Bobby Lord, Brenda Lee of Young Sinatras. En er wordt een heerlijke mix gemaakt van surf (Peter Gunn van Duane Eddy), mambo (Mambo Jambo van Dave Barbour), boogie (The Dirty Boogie van the Brian Setzer Orchestra) en alles wat er tussen de lijntjes valt. De luisteraar kan perfect op speurtocht gaan naar nieuwe stijlen en komt niet bedrogen uit.

Natuurlijk staan er heel wat “usual suspects” op deze plaat, zoals Wanda Jackson, Chuck Berry of Eddie Cochran. Maar dat maakt het geheel ook net geloofwaardig, omdat de Bopping’ Benvis Brothers duidelijk hun klassiekers kennen.

De leukste verrassing vormt misschien wel Have Love Will Travel in de originele versie van Richard Berry and The Pharaohs. In 1965 maakten the Sonics dit nummer onsterfelijk, maar het siert Radio Modern dat zij gaan voor de cheesy, oorspronkelijke versie.

Dat er ook een forum gegeven wordt aan nieuwe artiesten is lovenswaardig. Zo staat onze eigen Lady Linn te prijken op deze verzamelaar, maar check daarnaast ook zeker eens the Puppini Sisters of Mike Sanchez. In het wereldbeeld van Radio Modern zijn ze niks nieuw, maar misschien betekent dit voor hen een stap dichter naar het grote publiek. Zelfs Copycat, aka Patrick Ouchène die zoveel ophef veroorzaakte met zijn deelname aan het Eurovisiesongfestival, wist met zijn Domino’s een plaats te veroveren op deze plaat. Zijn cover van Je Suis Swing is werkelijk om op te eten.

Wie tussen de regels nog niet gelezen heeft dat wij laaiend enthousiast zijn over dit ABC, heeft er niks van begrepen. Deze verzamelaar is een inleiding voor de leek in dit soort muziek en hopelijk nodigt het uit om verder op zoek te gaan naar fijne tunes. Maar ook voor de meer gevorderde liefhebber is dit ABC een mooie aanvulling op een bestaande collectie. Thumbs Up voor Radio Modern!


24 Augustus 2009
Veerle Vermeulen

Meer over deze artiest


Aanraders