#Futurama85 - The Rain Parade - You Are My Friend (1984)

#Futurama85 - The Rain Parade - You Are My Friend (1984)

Zondag 13 oktober 1985. Een datum als een ander, maar niet voor ons. Die dag hadden wij vanuit Etterbeek een bestelwagen gehuurd om met een zestal studenten af te zakken voor één van de meest memorabele festivaldagen ooit beleefd. Akkoord, de Brielpoort in Deinze was niet de meest feeërieke concertlokatie, maar vormde toch het perfecte decor voor wat ons die dag stond te wachten en dat ons heel lang, tot vandaag, is blijven heugen.

Deze is zo mooi en werd twintig jaar te laat of tien jaar te vroeg gemaakt, want het had perfect gekund in pakweg 1965, zo ergens in de buurt van The Byrds of The Electric Prunes. Of in pakweg 1994, zo ergens tussen The Chills en Inspiral Carpets in, maar dan nog een tikje psychedelischer.

Ze hadden in 1983 met 'Emergency Third Rail Power Trip' één van de betere (beste?) Paisley Undergroundplaten op zak, waarop dus You Are My Friend figureert. Chique melodieën met een melancholische ondertoon, tikje donker, tikje weemoedig, een hele tik fantastisch. En daar zat gitarist-zanger David Roback voor iets tussen.

Toen in Deinze was hij er al niet meer bij en op weg met nieuwe groep Opal (en nog later Mazzy Star), maar hij bleef wel meeschrijven aan Rain Parade-nummers. Hij overleed nog niet zo lang geleden op eenenzestigjarige leeftijd. De andere zanger-gitarist van Rain Parade, Matt Piucci, zou later ook nog Crazy Horse vervoegen.

12 april 2024
Laurens Leurs