#LloydColeKiest - Iggy Pop - China Girl (1977)

#LloydColeKiest - Iggy Pop - China Girl (1977)

Welke muziekjes drijven onze favoriete Glaswegian Lloyd Cole eigenlijk?

Volgens Lloyd Cole zijn er twee soorten Iggy Pop-fans: zij die het materiaal, dat hij met David Bowie maakte, haten en zij die het adoreren. Cole denkt dat Iggy vooral heel veel geluk had dat hij destijds bevriend was met Bowie. En omgekeerd ook, want met 'The Idiot' was er een soort van projectie van werk, dat hij in de eigen output niet te pakken kreeg. De plaat is tezelfdertijd emotioneel en koud: “I don’t think I’d heard anything quite like that before. The Stooges always sounded to me like they were trying too hard to be edgy, but 'The Idiot' doesn't sound like it’s trying to do that, it just is. And a song like China Girl is an incredibly beautiful piece of music.”

'The Idiot' was het debuutsoloalbum van Iggy Pop, uitgebracht op 18 maart 1997 op RCA Records. Het werd volledig geproducet door David Bowie en voornamelijk opgenomen in het Château d'Hérouville in Frankrijk. Het album volgde na het uiteenvallen van The Stooges in 1974 en een periode van drugsverslaving voor zowel Pop als Bowie, waarna de twee naar Europa verhuisden in een poging van die verslaving af te raken. Bowie beschreef het als "een kruising tussen James Brown en Kraftwerk". 

'The Idiot' markeert een afwijking van de proto-punk van The Stooges naar een meer ingetogen, mechanisch geluid met elektronische boventonen. De opnames begonnen in juni 1976 en gingen door tot in juli. Verdere sessies vonden plaats in Musicland Studios in München in augustus. Bowie schreef het grootste deel van de muziek en droeg een groot deel van de instrumentatie bij. Pop schreef de meeste songteksten als reactie op de muziek, die Bowie aan het maken was. De titel van het album komt van de gelijknamige roman van Fjodor Dostojevski.

Nadat het album was voltooid, begon Bowie met het opnemen van diens volgende album 'Low' met een geluid, dat lijkt op dat van 'The Idiot'. 'Low' werd uitgebracht in januari 1977 en was een commercieel succes, waardoor RCA Records 'The Idiot' twee maanden later moest uitbrengen. Bij de release kreeg het album verdeelde, zij het grotendeels positieve recensies van muziekcritici, van wie velen een verandering in de muzikale toon opmerkten ten opzichte van Pops eerdere werk. De release ging gepaard met de release van twee singles, Sister Midnight en China Girl, respectievelijk in februari en mei 1977. Bowie bracht later in 1983 een eigen versie van China Girl uit als single.

Pop ondersteunde 'The Idiot' met een tournee in maart en april 1977 met Bowie als toetsenist. Daarna werkten de twee weer samen aan Pops tweede studioalbum, 'Lust For Life' (1977).

4 april 2024
Laurens Leurs