#LloydColeKiest - Kraftwerk - Tour De France (1983)

#LloydColeKiest - Kraftwerk - Tour De France (1983)

Welke muziekjes drijven onze favoriete Glaswegian Lloyd Cole eigenlijk?

Andermaal een verrassende keuze van Lloyd Cole. Want terwijl het gros van de liefhebbers eerder zou gaan voor pakweg The Man-Machine of Trans Europe Express gaat hij voor Tour De France, de single, die Kraftwerk uitbracht ter eer en glorie van de grootste wielerwedstrijd ter wereld. De reden waarom Cole hiervoor gaat, is dat het aan de perfectie grenst: minimalistisch maar superfunky. Geen wonder dat ze omarmd werden door het hiphopheir. Lloyd Cole: “This song is, I think, the most distilled Kraftwerk piece. Everything they did leading towards it was getting better and better and this is, in terms of being Kraftwerk, the top of the heap.”

Toen vriend en producer van Lloyd Coles solowerk, drummer Fred Maher (Lou Reed), Kraftwerk een helpende hand toestak, toonde hij hen een mogelijke studio in New York. Maar tot zijn verbazing kreeg hij te horen: “Yeah, we like the studio, it’s very nice buy, uh, why all this wood?” Blijkbaar was hun Kling Klang studio één en al metaal.

De melodie lijkt te zijn ontleend aan een deel van het openingsgedeelte van de 'Sonate voor fluit en piano' uit 1936 van de Duitse componist Paul Hindemith. Het nummer werd oorspronkelijk opgenomen voor een Kraftwerk-album genaamd 'Techno Pop', dat de nieuwe titel 'Electric Café' kreeg en in 1983 werd uitgebracht. Tour De France werd van de tracklijst gelaten, maar als single uitgebracht. Ook een grappig detail: ex-Kraftwerk-lid Karl Bartos beweerde dat de obsessie van Florian Schneider en Ralf Hutter met fietsen één van de factoren was die hem ertoe brachten de band te verlaten.

 

5 april 2024
Laurens Leurs