Xmal Deutschland - 'Early Singles 1981-1982'

Xmal Deutschland - 'Early Singles 1981-1982'

Zonder enige muzikale ervaring richtten vijf jonge Duitse vrouwen in 1980 de band Xmal Deutschland op. Geïnspireerd door de do-it-yourself punkethos dat om het even wie een instrument kon vastnemen en bespelen, trokken Caro May, Rita Simon, Manuela Rickers, Fiona Sangster en Anja Huwe de studio in om debuutsingle Schwarze Welt op te nemen. 

Correctie: Simon, die de vocalen voor haar rekening zou nemen, kwam niet opdagen en zo werd Huwe, die aanvankelijk bas speelde, met lichte tegenzin in de positie van frontvrouw geduwd. Haar klagerige maar krachtige zang op de single, die in 1981 op het Hamburgse punklabel ZickZack verscheen, zou algauw uitgroeien tot het handelsmerk van de groep. Schwarze Welt zette met verontrustende intensiteit de toon voor wat zou volgen. Ook B-kant Großstadtindianer klinkt gejaagd en ruw, Die Wolken is eerder rustig voor hun doen.

De tweede single van het combo, Incubus Succubus, verscheen in 1982 en werd dankzij de rauwe, brute kracht en Huwes primitieve, nietsontziende vocalen ogenblikkelijk een postpunkklassieker. Op Zu Jung Zu Alt zingt ze iets meer onderkoeld en het energieke Blut Ist Liebe is dan weer vrijwel instrumentaal.

Naast de reissue van de twee ‘Early Singles 1981-1982’ bevat deze verzameling tevens twee bonustracks. Het midtempo Kälbermarsch verscheen oorspronkelijk op de labelcompilatie ‘Lieber Zuviel Als Zuwenig’ en de korrelige, meeslepende live versie van Allein op de ‘Nosferatu Festival’ sampler.

Geslaagd tijdsdocument, waarbij vooral opvalt hoe hongerig Xmal Deutschland in de beginperiode klonk. In 1982 mochten ze in Londen het voorprogramma spelen voor Cocteau Twins, waarna ze een labeldeal versierden met 4AD en de carrière voorgoed gelanceerd was. Helaas splitte de band begin jaren negentig, maar op deze ‘Early Singles 1981-1982’ kan je duidelijk horen waarom ze met recht en reden als invloedrijke voorlopers van de toen pas ontluikende postpunkbeweging mogen beschouwd worden.

20 april 2024
Jan Vael