Heideroosjes Out with a bang

24 November 2011 - De Kreun, Kortrijk
Heideroosjes

Nederlands grootste, meest bekende en ook wel leukste punkband legt er het bijltje bij neer. Alvorens de heren hun instrumenten - al dan niet definitief - aan de haak hangen, ondernemen ze voor de fans nog een ruime afscheidstournee. Die bracht Heideroosjes afgelopen donderdag in de Kortrijkse Kreun, waar het dak er net niet af ging.

Hoewel supportband Flatcat een verdienstelijke set speelde, bleef het bij muzikale borrelnootjes: allemaal wel fijn in afwachting van, maar je blijft op je honger zitten.

Toen de Hollandse vier het podium betraden, maakte het gejuich wel duidelijk voor wie het publiek gekomen was. Hoewel het een afscheidstoernee betreft, trakteerden Heideroosjes het publiek ook op een ruim aantal nieuwe nummers van het gloednieuwe album 'Cease-Fire'.

Tussen De Liefde En De Leegte bijvoorbeeld, dat aardig schakelde tussen snelle en mid-tempo passages. De band kent echter het klappen van de zweep goed genoeg om te weten dat een publiek bij je afscheidstoernee de krakers, de stampers en de hits verwacht. Break The Public Peace kan men gerust in dat lijstje klasseren en werd door frontman Marco opgedragen aan iedereen die de band ergens te lande gezien heeft. Punk zoals die behoort te zijn: eenvoudige maar efficiƫnte muziek die je ten dans vraagt in de moshpit.

Fistful Of Ideals was nog zo'n nummer van eind de jaren negentig - toen de band wat ons betreft op zijn scherpst was - dat de zaal op zijn kop zette. De groep speelt nog steeds strak en beseft dit ook, maar wil stoppen op hun muzikale piek. Wil je dat even doorgeven aan Dexter Holland van The Offspring, Marco?

Het massaal opgeheven vuistje bij Sjonnie & Anita was in de zaal zelf al aardig om zien, maar moet vanaf het podium toch nog andere koek geweest zijn. Het rustige Bag Full Of Stories met akoestische gitaar is allicht leuk voor de band zelf, maar wij hadden het toch meer voor hun uptempo nummers zoals het jolige Ode To The Ramones of het nijdige Nothing's Wrong.

We moeten bekennen dat we genoten hebben van dit avondje met bierdouches en ranzige zweetlucht. Qua festivalsfeertje kon dit wel tellen. Na meer dan twintig jaar besluiten Heideroosjes nog altijd met United Scum, dat even fijn meebrullen blijft als vroeger. De fans kunnen hun band nog aan het werk zien tot 29 september 2012, de dag van het allerlaatste optreden, dit in onze eigenste AB. Gaat heen en ziet dat, nu het nog kan!


26 November 2011
David Ardenois

Meer over deze artiest


Aanraders