Lefto presents Monsters of Rap: Jedi Mind Tricks & Dilated Peoples Oldskool hiphop

13 Februari 2012 - Vooruit, Gent
Lefto presents Monsters of Rap: Jedi Mind Tricks & Dilated Peoples

Een paar maand geleden stonden we ons nog te vergapen aan het bijzonder jonge publiek bij nieuwe hiphopper Wiz Khalifa. Maar oldskoolers als Jedi Mind Tricks en Dilated Peoples trekken duidelijk een ander genre volk. De pet-industrie heeft ook hier gouden zaken gedaan, maar de leeftijd ligt een pak hoger. Geen blingbling, geen kingsize broeken en geen T-shirts met rugnummers. Hier staat de muziek centraal, niet de looks.

Lefto had nog een "specialleke" in de mouw zitten voor de grootmeesters aan het woord mochten. DJ Odilon en Ebkaito, allebei met een rijk verleden in het DMC-parcours, draafden op voor een turntable-show. Met behulp van meerdere draaitafels, drumpads en samplers staken ze een krachtige show in elkaar. Het perfecte opwarmertje voor een ondertussen volgelopen Vooruit.

Dj Babu besteeg onder luid gejuich het podium en toen Evidence en Rakaa Iriscience wat later de set startten met You Can’t Hide, You Can’t Run stond de Vooruit al meteen in de fik. Het publiek had er duidelijk zin in en de eerste moshpits lieten dan ook niet lang op zich wachten.

Evidence smeet zich volledig met werk uit zijn solo-repertoire, fokte iedereen op waar mogelijk en sprong op het einde met gevaar voor eigen leven het publiek in. Dat was zo dankbaar dat het prompt de verloren gegane schoen van Evidence terug het podium op gooide.

Rakaa deed het wat kalmer aan. Met een chille flow en zijn zwarte vissershoedje op de kop bracht hij rust in de set. Dj Babu demonstreerde zijn skills en bewees dat zijn vingers zo snel zijn dat hij zonder moeite het hardste geval van vaginisme de wereld uit krijgt. Marathon, Kindness For Weakness en You werden gezwind meegezongen en met het drieluik Back Again, This Way en absolute topper Worst Come To Worst eindigden Dilated Peoples in een ware extase. Zweetdruppels vlogen in het rond, nekken werden stijf gebouncet en schouders uit de kom gezwaaid.

Het was met argusogen kijken naar wat Jedi Mind Tricks zouden brengen, zeker nu DJ/producer Stoupe the Enemy of Mankind er de brui aan gegeven heeft. Frontman Vinnie Paz kreeg de boel aanvankelijk wat moeilijk op gang en partner in crime Jus Allah had er precies niet veel zin in. Als een doorweekte kamerplant keek hij toe hoe Jedi Mind Tricks een wat slordige set brachten.

Gelukkig bracht Heavy Metal Kings redding. Met Blood In Blood Out kwam de groep er wat door en ook het publiek kreeg er meer zin in. Bij Saviorself en Design In Malice vlogen de ledematen in het rond en de fans brulden Heavenly Divine mee als een gemotiveerd kerkkoor dat de paus op bezoek kreeg. Zelfs Jus Allah vond de vibe wat terug en leek al iets minder onverschillig. Zeker bij het wat oudere werk genre Blood Runs Cold en Bloody Tears leek het alsof de plant wat meststoffen geïnjecteerd had gekregen.

Helaas hield Jedi Mind Tricks er na vijftig minuten al mee op, waardoor het half moegestreden publiek toch wat op zijn honger bleef zitten. Zelfs een bisnummer kon er niet vanaf.

Democrazy staat bekend om zijn übervette programmering en had met de Monster of Rap Tour weer een toppertje vast. Oldskool hiphop zoals ze hoort te zijn met een fantastische Dilated Peoples en een bij momenten geniale Jedi Mind Tricks. Na zo’n avonden komt het besef des te harder aan dat het de laatste jaren qua hiphop niet veel soeps geweest is. Dringend tijd voor een nieuwe generatie om uit de klei te komen met wat strakke beats en deftige teksten.


16 Februari 2012
Niel Van Herck

Meer over deze artiest


Aanraders