Les Nuits 2011: Kurt Vile & The Violators Verrassend stevig

17 Mei 2011 - Botanique, Brussel
Les Nuits 2011: Kurt Vile & The Violators

Kurt Vile gaat deze zomer met Thurston Moore op tournee en met J. Mascishij heeft er net eentje afgewerkt. Afgaande op zijn bij fm-rock aanleunende plaat 'Smoke Ring For My Halo' zou je het niet meteen verwachten maar hij houdt wel van stevig rocken. Het feit dat zijn naam op de affiche werd gevolgd door "& The Violators" had natuurlijk een hint moeten zijn.

Het voorprogramma dat hij had meegebracht heette Spindrift en heeft ooit een stukje soundtrack mogen aanleveren voor 'Hell Ride', een film van Tarantino. Misschien had Enio Morricone iets anders te doen en was dit bandje de best beschikbare ersatz. Het enige nummer dat een beetje deining veroorzaakte was het laatste, van indianengeschreeuw en hevige drums voorziene, lang uitgesponnen nummer.

Het Engelse Still Corners kwam ook nog veertig minuten spelen. Rachel Goswell moest doorgaan voor frontvrouw, maar was zo verlegen en statisch dat het leek of ze een auditie kwam doen om bij Hooverphonic te zingen en Alex Callier haar net een paar keer had afgeblaft.
Ook de muziek had dikwijls wat weg van Hooverphonic, alleen vervielen de teksten iets te vaak in "Oooo's" en "Aaaa's" en belandden ze zo meer dan eens in de buurt van de Cranberries. Eén nummer deed wat aan Lee Hazlewood denken en gaf hoop op beterschap, maar daarna verviel het meisje weer in dat enerverend gekreun.

Bij Kurt Vile geen gebrek aan podiumervaring of presence. Nonchalant en zelfzeker kwam hij op en opende meteen stevig met onbekender, ouder werk. Het eerste nummer dat we herkenden was On Tour en, ondanks het feit dat hij hiervoor een akoestische gitaar bovenhaalde, werd ook dit een stuk potiger gebracht dan de versie op plaat.

Zijn stem klonk bij momenten bijna als die van Liam Gallagher en zijn Amerikaans accent was zo dik dat je dacht dat hij aan overacting deed. Een gevoel dat nog versterkt werd toen iets later Downbound Train van Bruce Springsteen wordt gecoverd. Ook dit kreeg een snellers en stevigere versie dan wat The Boss er van maakte en het werkte.

Naar het einde toe kregen we echter een glimp van wat Kurt Vile in zijn eentje zou kunnen doen. Tijdens twee nummers stuurde hij zijn band weg en deed het in zijn eentje op de akoestische gitaar. In My Time en Peeping Tomboy werden bijgevolg beiden op herkenningsapplaus onthaald.

Onmiddellijk daarna mocht het weer wilder met Freak Train. Dit lange, driftige nummer eindigde in een noisesessie inclusief saxofoon en gitaarfeedback en werd een mooi hoogtepunt om mee af te sluiten. We snapten waarom hij een goed duo zal vormen met Thurston Moore.

Kurt Vile & The Violators staan op donderdag 18 augustus op Pukkelpop.


18 Mei 2011
Kristof Van Landschoot

Meer over deze artiest


Aanraders