M.I.A. Inslaande bom

15 November 2010 - Trix, Borgerhout (Antwerpen)
M.I.A.

M.I.A.’s concert in Trix begon veelbelovend, maar liep uit op een oorverdovende sisser. Toegegeven, het was niet enkel haar fout, maar zelf deed ze ook geen moeite gedaan om nog iets recht te trekken. Ondanks haar energie en een geweldige verzameling songs, was dit optreden niet om over naar huis te schrijven. Technische problemen en de daaropvolgende demotivatie draaiden deze stoere Tamiltijger/ street artist / activist/ performer de das om.

Na een wat lauw optreden van Sleigh Bells, hetgeen voornamelijk te wijten was aan de slechte akoestiek, kreeg het publiek een fijne nu-ravedj-set voorgeschoteld ter opwarming voor de inslaande bom.

M.I.A. begon met een opzwepende set (oa Bucky Done Gun),die veel weg had van een drum & bassparty in een Londens warehouse. Haar rijke soundscape ging hierdoor wat verloren in het gebulder. Maar dat leek niemand te deren. De dansers op de scene zweepten iedereen op en ook M.I.A. zelf, in een kapmantel met fluopruik, was een bijzonder explosieve street mc.

Barcodes en computertaal vielen uit de lucht en op de tonen van Boyz riep M.I.A. het publiek het podium op, zowat haar sociaalste gebaar van de avond, want verder werd er op geen enkel moment contact met het publiek gezocht.

Toen ze halverwege hoger vermelde song stopte met zingen, leek het even op een interactieve game – zangeres zwijgt, publiek zingt refrein - maar toen twee seconden later alles uitviel was het duidelijk dat er te veel gevraagd werd van het elektriciteitsnet. En Trix werd donker. Een goede tien minuten zag men mensen de donkere zaal teleurgesteld langs de nooduitgang verlaten zonder enige uitleg vanop het podium.

Toen M.I.A. uiteindelijk wervelend herbegon met Galang en ook Boyz hernam, leek even alles goed te komen. Maar de motivatie leek ver zoek en het geluid was nog slechter afgesteld dan voor dit debacle. Paper Planes was een regelrechte ramp qua akoestiek en na nog een poging hield M.I.A. het voor bekeken. Zonder een woord, zonder bisnummer bleven de toeschouwers verweesd achter.

M.I.A., die ook op de Lokerse Feesten te kampen had met slechte akoestiek, zal misschien niet al te graag terugkeren naar dit land vol kommer en kwel, maar van een tough kid met tijgerallures en een muzikaal talent van haar kaliber, verwacht een mens toch iets meer overlevingsinstinct.


16 November 2010
Karen Van Godtsenhoven

Meer over deze artiest


Aanraders