Russian Red Kort en zeer overtuigend

15 Oktober 2011 - Arenbergschouwburg, Antwerpen
Russian Red

Ergens achteraan in de Kleine Zaal – zelden zo’n toepasselijke naam voor een concertzaal tegengekomen - van de Arenbergschouwburg in Antwerpen waren wij getuige van een kort maar zeer overtuigend concert van Spains best kept secret Russian Red. Ze kwam er haar jongste cd ‘Fuerteventura’ voorstellen en pakte in dezelfde vlotte beweging gewoon even het hele zaaltje mee in.

Wat goeds valt er allemaal te vertellen over de passage van Russian Red in de koekenstad. Eerst en vooral beschikt Lourdes Hernandez over een mooie en soepele stem. Hoe je het ook draait of keert voor een zanger is dat nog altijd een niet onbelangrijke troef. Juffrouw Hernandez zingt met veel gevoel en met veel reliëf haar mooie liedjes over liefde en het dagelijkse leven en enkele idolen uit haar eigen lieve wereldje. Haar stem klonk reeds veelbelovend op cd, live blijft ze overeind, meer nog, ze charmeert.

Bovendien is Russian Red een trio dat ook muzikaal sterk op zijn poten staat. Geen geklungel of improvisaties van het laatste moment maar wel een technisch sterk gevormd geheel dat elke song in de juiste toon neerzet. Is de zo typische Spaanse spontaneïteit deskundig geweerd? Geenszins, daarvoor is Lourdes Hernandez te vrolijk en te gelukkig op een podium.

Haar bekwame muzikanten – Emilo Saez op sologitaar en muzikale steunpilaar Charlie Bautista – laten natuurlijk toe om met het eigen werk te experimenteren. Het dansende The Sun, The Trees van de cd wordt live wat trager en donkerder, echter niet minder mooi. Van Fuerteventura krijgt het publiek bijna een dancehall-versie opgediend. Cigarettes wordt voorafgegaan door een aandoenlijke intro.

Covers, ondermeer. van het Argentijnse collectief Campos Magnéticos, sluipen hier en daar in de set. Zeker om de bewondering voor het werk van anderen te tonen, maar wellicht ook om hun nog wat beperkte oeuvre en dus korte setlist aan te vullen. Na een goed uur bedankte Hernandez oprecht en zichtbaar blij het vrij talrijk opgekomen publiek en verdween in de coulissen. Even keerde ze terug voor een versie van A Hat en voor een new song from may…

Meer was het niet. Maar het was wel meer dan overtuigend. Russian Red, hou ze in het oog als een torero een stier : ze zal ons zeker nog veroveren.


19 Oktober 2011
Frank Tubex

Meer over deze artiest


Aanraders