Nieuwe docu over Thelonious Monk

Binnenkort verschijnt een nieuwe documentaire over jazzpianist Thelonious Monk. Die toont wat minder bekende kanten van Monk, een man van bitter weinig woorden en veel muziekjes.

In een recent ontdekte audiotape is Monk onder meer te horen wanneer hij samen met Hall Overton ongecomplexeerd discussieert over de arrangementen voor een tienkoppige band die diens muziek zal uitvoeren. Die audio komt onder meer aan bod in 'The Jazz Loft According to W. Eugene Smith', een film van Sara Fishko.

W. Eugene Smith was een fotograaf voor Life Magazine die zich maar al te graag in het bohemiensleven stortte. "Gene was obsessief bezig met audio en video", legt Fishko uit. Meer dan vierduizend uur aan audio en meer dan vijfenveertigduizend foto's maken deel uit van zijn archief, dat voor het eerst ontdekt werd in de jaren negentig. Fishko baseerde er haar regiedebuut op.

Naast Monk zijn er heel wat andere muzikanten te zien en vooral horen: drummer Ronnie Free (die later aan drugs ten onder ging), zangeres Carla Bley, componist Steve Reich en Phil Woods. De docu behandelt de geschiedenis van New York in een tijd waarin jazz en fotografie een bijzondere rol speelden. "Al deze mensen werkten zo ongelooflijk hard om magie tot stand te brengen", stelt Fishko. Deze documentaire geeft dat weer.

3 oktober 2016
Philippe De Cleen