Paul Weller trakteert

Op 24 mei, één dag voor hij zesenzestig wordt, verschijnt zijn nieuwe plaat ‘66’.

Zesenzestig toertjes rond de zon, dat moet natuurlijk gevierd worden, maar in plaats van met taart doet Paul Weller dat met een gloednieuw album. ‘66’ is zijn zeventiende soloplaat, zijn achtentwintigste in totaal, als we zijn werk met The Jam en The Style Council meetellen.

‘66’ is de opvolger van het in 2021 verschenen ‘Fat Pop (Volume 1)’. Sinds die plaat heeft hij niet alleen veel getourd, in zijn eigen Black Barnstudio was het de voorbije drie jaar ook een onafgebroken komen en gaan van muzikale vrienden – oude en nieuwe -  die een bijdrage leverden aan het nieuwe album.

Trouwe luitenant Steve Cradock is er natuurlijk bij op gitaar, net als drummer Ben Gordelier en nieuwe bassist Jake Fletcher. Werden ook gesignaleerd in Surrey: Richard Hawley, Dr. Robert van The Blow Monkeys, jeugdvriend Steve Brooks, Josh McClorey van The Strypes en Max Beesley. Die laatste is wellicht vooral bekend als acteur, maar ook als muzikant speelde hij – zacht uitgedrukt - al een fraai curriculum vitae bij elkaar.

Sugs van Madness, Noel Gallagher en Bobby Gillespie van Primal Scream schreven dan weer mee aan een aantal songteksten. De samenwerking met Gillespie werd eerder al wereldkundig gemaakt met het verschijnen van de nieuwe single. Soul Wandering is, zoals we intussen gewoon zijn, een mengelmoes van tijdloze stijlen die door Weller in de blender wordt gegooid en er als een brok opwindende, eigentijdse muziek weer uitkomt.  

Het nieuwe album telt twaalf nummers waarin Weller zowel terugkijkt naar wat is geweest – wie ben ik geworden als mens en als muzikant? – als vooruitblikt naar wat nog moet/kan/mag komen. Wie kiest voor de deluxe uitvoering krijgt er zelfs nog vier nieuwe songs bovenop.

P.S.: Ook voor de mensen die nu “Allemaal goed en wel, maar ik vond The Style Council veel beter”, denken, is er goed nieuws: over een maand al verschijnt de nieuwe soloplaat van Dee C. Lee, zangeres van de band en een tijdlang ook mevrouw Weller!

24 februari 2024
Marc Goossens