Also Eden Think Of The Children!

Festival Music
Think Of The Children!
Het Engelse label Festival Records bevestigt zijn uitstekende uitgavenbeleid met ‘Think Of The Children!’, het derde album van de uit het zuidwesten van Engeland komende proggers van Also Eden. De keuze van Rich Harding als nieuwe zanger blijkt de juiste.


Harding werd al geïntroduceerd op de erg mooie ep ‘Differences As Light’ (2010). Deze bewees dat men klaar was voor het grote werk. De drie tracks leken speciaal voor Harding geschreven, want ze laten veel ruimte voor zijn knappe, verhalende stem. Ook ‘Think Of The Children’ munt uit door de meeslepende verteltrant.

Gesofistikeerdheid en melodie mengen prachtig in het samenspel. De ijle toetsen van Ian Hodson en de seriële gitaarakkoorden van Simon Rogers weven ingenieuze klanktapijten. Maar Rogers kan ook fel uithalen, wat door de mixing en productie perfect werd aangevoeld. Het dynamische spectrum van de opname is om duimen en vingers bij af te likken.

De twee hoekdelen van de plaat vormen het titelnummer Think Of The Children! Van het eerste deel gaat zo’n dwingende kracht uit dat de overige songs hier consequent uit voort lijken te vloeien. Dit is een werkstuk dat getuigenis aflegt van een coherente visie, zowel muzikaal als inhoudelijk. Het geheel overstijgt de som van de delen. Bij voorkeur in één ruk te beluisteren dus.

Dit album ontstond uit jamsessies in juni en juli vorig jaar. Toch heeft het ernstige auto-ongeluk van Harding in juli 2010 het ontstaansproces maar in beperkte mate beïnvloed. Harding – die zelf alle lyrics schreef – liet zich inspireren door een quote van Benjamin Franklin: "Those who would trade essential liberty for a little temporary safety, deserve neither liberty nor safety". Harding stelt dat onze samenleving ons in slaap wiegt via politiek en media. Democratie als rookgordijn voor manipulatie en bedrog.

Het onderwerp is al vaker aangesneden, maar Harding hanteert een beeldrijke taal die perfect bji de geraffineerde arrangementen past. Beschouw het als een politiek traktaat, als een conceptalbum; sowieso garandeert het een intrigerende lezing. De luisteraar van deze negen klasbakken van songs zal eenzelfde fascinatie ervaren.

November 30, 2011
Christoph Lintermans