Ancient VVisdom - Mundus

Argonauta records

Mundus

De Amerikaanse band Ancient VVisdom brengt hardrock en doom boordevol occulte en apocalyptische thema's. En dat spreekt ons altijd aan. Deze band doet al sinds 2011 doomfolkwalmen over het land waaien. Met een morbide omkadering maar ook overgoten met een portie humor. Met 'Mundus' brengt VVisdom een nieuwe plaat uit waar die folk en doom nogmaals worden verbonden alsof dat de normaalste zaak van de wereld is.

De band staat bekend voor het plaatsen van luchtige melodieën binnen die occulte omkadering. Maar op  'Mundus' klinkt de band toch opvallend somberder dan voordien. Vanaf Human Extinction komt die eerder donkerdere kant van Ancien VVisdom reeds bovendrijven. Luister maar naar zeer doomgerichte songs als Will To destroy of For The Glory Of The Grave, een song die zeer traag en dreigend wordt opgebouwd met enkel de bedoeling om rillingen te doen lopen over je lijf.

Die intensieve zwaarmoedigheid hoor je vaak terug op deze plaat. Songs als Desensitized en Severed Ways doen je ziel verschrompelen. Nee, de band doet daarbij niet aan het opbouwen van geluidsmuren of je trommelvliezen geselen, eerder raakt Ancient VVisdom bewust zeer gevoelige, donkere snaren. Naar goede gewoonte wordt er geschipperd tussen donker en licht. Alleen wordt deze keer meer de duisternis opgezocht dan we van hen gewend zijn. Dat blijkt eveneens op het pakkend mooie Edged  Of Abyss. Een afsluiter die aangeeft waar het deze keer echt om draait.

Hoewel de neofolkelementen zeker nog aanwezig zijn op 'Mundus', grasduint Ancient VVisdom dus duidelijk meer in doommiddens. Daar is niets mis mee. Het zorgt alleen voor een iets donkerdere inbreng. Zware, logge, midtempo songs vormen de rode draad. Wie houdt van die meer duistere kant, zal hier dus zeker zijn gading vinden. Wie het meer had voor de luchtige aankleding, die we op eerdere platen waarnamen, zal wellicht even raar opkijken. Maar niet getreurd: de band slaagt er nog steeds in om folk en doom te verbinden tot een mooi geheel.

30 september 2019
Erik Van Damme