Argos - A Seasonal Affair

Progressive Promotion Records

Met het Duitse kwartet Argos is er eindelijk nog eens een band opgestaan die de erfenis van Genesis op een persoonlijke manier weet te interpreteren. Op hun vierde worp ‘A Seasonal Affair’ worden retro- en moderne elementen eclectisch versmolten. Het resultaat is hun beste plaat tot op heden. 

A Seasonal AffairArgos doet een frisse wind door het nogal belegen landschap van Genesis-troonopvolgers waaien. Verre van een epigoon te zijn, herinnert Argos aan vervlogen meesterwerken van het Britse symfo-instituut. Ofschoon de songwriting over de hele lijn sterk is, geldt toch dit: waar men dichter bij Peter Gabriel aanschurkt, horen we de beste resultaten. Met stip noteren we Lifeboats en Stormland.

Maar ook de Canterbury-invloeden van het debuut en ‘Circles’ blijven op de achtergrond doorklinken. Het herkenbaarst aan de oppervlakte komen deze ideeën in Not In This Picture, dat met zijn twaalf minuten het centrale stuk op de plaat is. Silent Corner hengelt naar delicate melodieën uit de sopraansax en de fluit. Andy Tillison (The Tangent) duikt hier en daar op. En wat gek is: als toetsenist Robert Gozon zijn mond opendoet, lijken we Peter Hammill te horen.

In zekere zin is ‘A Seasonal Affair’ een conceptalbum, aangezien de meeste songs handelen over de sporen die de tijd in onze levens achterlaat en die wijzelf achter ons laten. Opener Vanishing pikt in op Bernd Weblers artwork: "The mighty gate swings open wide / Allowing you to drift away / Leave this place of endless grey / Vanishing into the air. (…) And you’re gone." Verzen die ook het verlangen vertolken van de oude, Hollandse landschapsschilders.

Het ijzersterke Lifeboats gebruikt de metafoor van de reddingssloep wanneer we ons in de storm van het leven amper staande houden. "Recall: you had control, you had a life / Now at the mercy of the wind / And at the mercy of the tide." De mens is overgeleverd aan de genade en grillen van de seizoenen. Het zachte ruisen van de mellotron houdt steeds de onheilspellende belofte in van plots omslaande weersomstandigheden.

‘A Seasonal Affair’ biedt knap uitgebalanceerde symfo. Alle noten vallen precies op hun plaats. Gozon (toetsen), Thomas Klarmann (bas, fluit en toetsen), Ulf Jacobs (drums) en Rico Florczak (gitaar) zijn overtuigende instrumentalisten. En of het nu Klarmann of Gozon is die achter de micro staat: elke zanglijn is accentloos. Dat hebben we op Duitse albums al anders geweten.

6 mei 2015
Christoph Lintermans