Avatarium - The Fire I Long For

Nuclear Blast

The Fire I Long For

Voor de doommetalfans onder ons gaat er waarschijnlijk wel een lampje branden bij het horen van de naam Avatarium. Deze Zweedse band dompelde de instrumenten vroeger onder in zwaarmoedige ellende, maar die tijden zijn voorbij. Met 'The Girl With The Raven Mask' (2015) gooide de band het over een totaal andere boeg en kreeg progrock meer de overhand. Anno 2019 combineren ze dit met doom en dat resulteerde in 'The Fire I Long For'.

Er kan niets anders gezegd worden dat Avatarium puik werk heeft afgeleverd met 'The Fire I Long For'. Dit is een mooi uitgespeelde mix van doommetal en progrock. De vocalen van vocaliste Jennie-Ann Smith pakken je tot in het diepst van je hart en laten ook niet meer los. Vooral door de grootste parel van het album, Lay Me Down, word je meegezogen tot je in een soort van extase belandt en alleen nog maar die prachtige stem hoort.

De band zoekt ook op dit album weer andere uitersten op; want als we Shake That Demon beluisteren, horen we gewoon onvervalste en meeslepende hardrock. Het tempo ligt behoorlijk hoger dan in de andere songs en dit zorgt voor een uiterst interessante afwisseling. Maar het meest kenmerkende van de plaat is het gitaarspel van Marcus Jidell, die de doomsferen toch behoorlijk hoog weet te houden en daarin geholpen wordt door het venijnig zware baswerk van Leif Edling samen met de slome en beukende drumpartijen van Lars Sköld. Dit alles wordt samengeweven tot een geheel door de keyboardkunsten van Carl Westholm, die op deze plaat soms behoorlijk experimenteel bezig is.

Het titelnummer The Fire I Long For mag ook gerust tot de hoogtepunten van het album gerekend worden. Hierin word je opnieuw meegesleurd in de wondere wereld van Avatarium. De kwaliteit en creativiteit van dit album is van dergelijk hoogstaand niveau dat de band de lat voor zichzelf wel heel hoog heeft gelegd. Probeer die magische gitaarsolo's van Jidell, die in elk liedje te horen zijn, maar eens te evenaren. Er mag gerust gesteld worden dat Avatarium met 'The Fire I Long For' een meesterwerk heeft afgeleverd. Voor wie van progrock of doommetal houdt, is dit een must. Well done!

9 december 2019
Jerre Hoetink