Balloon Astronomy - Balloon Astronomy

Eigen beheer

Leidt eclecticisme tot stijlverloedering of geeft het de muziek net een meerwaarde? Het kan beide kanten uit gaan, maar op het titelloze debuut van Balloon Astronomy slaat de balans gelukkig over naar het laatste. Al hebben deze progrockers uit San Diego vooral iets met de legendarische groep rond Peter Gabriel en Phil Collins.

Balloon AstronomyIn opener Crows In The Field roepen simpele pianoakkoorden het schilderij van Vincent Van Gogh op. Plots slaat Even Odds genadeloos toe – met de precisie van een sluipschutter. Dit lijkt wel ontsnapt uit het gulden boek van Genesis, ergens tussen ‘Wind And Wuthering’ en ‘And Then There Were Three’. Niemand minder dan Nick D’Virgilio (Big Big Train, ex-Spock’s Beard) wist men te strikken om de tegendraadse drumpatronen vast te leggen.  

Overigens, zo’n deuntje als Roots Run Deep klinkt als de Beard op de trein richting West Coast. Ook The Odyssey leunt bij Americana aan, al is deze compositie progressief in huid en vezels. De puristen krijgen het nu lastig, maar het duo Jim Ledger en Glenn Little doet in essentie hetzelfde als D’Virgilio’s oude band. Sourness Of Days bezit eveneens die kwaliteit: het heeft dat typisch Amerikaanse uptempogevoel en het is slim gearrangeerd.

Late Genesis roert het hoofd in By The Strange Water’s Edge middels geprogrammeerde keyboards (denk even aan The Brazilian), terwijl Max Werner (Kayak) van repliek dient op klarinet. Het hybride Eagle bedient zich zelfs van de jaren zeventig én tachtig van de Britse band. En wat nog het meest opzien baart: in het portret Sigmoid Fletcher zijn de twee Amerikanen erin geslaagd de excentrieke eilandhumor aardig onder de knie te krijgen.

Balloon Astronomy dan toch een copycat? Wacht tot u de Summer Suite gehoord hebt. Erg Genesis in geest, jazeker, maar we wedden erom dat Phil Collins deze verklanking van weemoed zelf had willen schrijven. Op het hoesje mogen de twee astronomen dan nog in zwaar weer zitten, achter de wolken ziet de toekomst er voor dit erg getalenteerde duo stralend uit.

24 oktober 2012
Christoph Lintermans