Baxter Dury - I Thought I Was Better Than You

Heavenly Recordings

I Thought I Was Better Than You

Verwacht geen drastische veranderingen op Baxter Dury's achtste plaat. De ankerpunten zijn ongetwijfeld dezelfde gebleven. En toch hebben wij de indruk dat hij ook hier en daar eens afwijkt van zijn norm.

'I Thought I Was Better Than You' begint met een vraag. Een vraag die meteen verraadt wat wij ons ook al heel lang afvragen: hoe ga je om met de loodzware voorgeschiedenis, die hij moet meezeulen en die hij hoe dan ook nooit zal kunnen wegdrummen. Als hij dat al wil. “Hey mommy, hey daddy, who am I?” Hoewel de twee werelden ver genoeg van elkaar af lagen, lijkt Baxter Dury die dynastie toch niet zomaar van zich af te kunnen schudden.

Waar je Baxter Dury's werk bezwaarlijk hiphop kan noemen, spat de inspiratie er in dikke klodden vanaf. Dury geeft trouwens zelf aan dat hij, toen hij jong was, Frank Ocean wou zijn, eerder dan een doorslagje van zijn pa. Een nummer als Celebrate Me komt dan ook vervaarlijk dicht in de buurt van hiphop, zij het met de typische cockney-uitspraak van de protagonist. The Streets zijn eigenlijk ook nooit veraf geweest van het werk van Dury, maar tegelijk liggen de verschillen er ook dik bovenop.

Tegelijk is dit standaard-Baxter Dury. Herkenbaar vanop honderd kilometer afstand. Het vraag- en antwoordspel met de dames (en Madeline Hart in het bijzonder) blijft de basis waarop ook deze songs zijn gestoeld. Maar tegelijkertijd wordt er ook volop geëxperimenteerd. Zoals in het letterlijk doodlopende Sincere bijvoorbeeld.

Het hoeft geen betoog dat Baxter Dury's werk ons fascineerde omdat hij de zoon van was. Maar dat juk heeft hij intussen toch al lang afgelegd. Alleen niet in zijn eigen hoofd duidelijk, want daar draait het nog allemaal om een soort van competitie.

Hoe dan ook blijven wij dit werk uniek vinden in het huidige muzikale spectrum. De referenties mogen dan duidelijk zijn, het is nog steeds ongeëvenaard en elke plaat heeft wel verdiensten. Voor deze denken we dan met name aan Leon en Crowded Rooms zonder de andere songs oneer te willen aandoen.

Wat we bedoelen? Gewoon de hele plaat als dusdanig tot je nemen en kennismaken met Baxter Dury's gevecht met het eigen verleden. Misschien leer je er nog iets uit over dat van jou.

2 juni 2023
Patrick Van Gestel