Booka Shade - Galvany Street

Blaufield Music

Eerlijk. Bestaat er nog iemand die van moderne elektropop houdt en niet van Booka Shade gehoord heeft? Vast niet. Een jaartje na de wat te afwisselende verzameling ‘Move 10’ waarin het Frankfurter duo op eigen benen leerde staan in het platenlabel Blaufield Music, is het de tijd aan ‘Galvany Street’, een plaat die op hart en ziel geschreven werd van Craig Walker, de ex-frontman van Archive.

Galvany Street

Walter Merziger en Arno Kammermeier bewezen al lang geleden een grotere voorliefde te hebben voor gelaagde synthesizers en uitgekiende, blitse melodieën dan voor krachtige beats. Dat is dan ook de voornaamste reden dat het hier om een erg geslaagd huwelijk gaat. De veelgelaagde elektropop van Booka Shade, die vaak in een opvallend langzaam tempo wordt uitgesmeerd, blijkt een prima kader voor de warme, zwevende zang van Walker, die vanzelfsprekend ook verrijkt wordt met de nodige effectjes. Zo goed als elke song op ‘Galvany Street’ zou dan ook zo de hitparade in kunnen.

De meer duistere opener Digging A Hole (Depeche Mode – iemand?) krijgt halfweg een te gekke, sonische explosie. Een al even donker, wat mysterieus Peak gooit stevige breaks en verwachtingsvolle baspulsen op een nogal sinistere onderlaag en leent de diepe stem van Yates. Maar voor hetzelfde geld gaat Booka Shade voor hip en blits, zoals een snuifje disco-elektro in Numb The Pain bijvoorbeeld.

Maar het is moeilijk om over hokjes te spreken. Bovenal bevat deze plaat een vibe. Eentje vol wollen synthesizertapijten en expliciete elektronica, waarbij het gezelschap zichzelf net niet verliest in een overdaad aan elektronische gelaagdheid – hoewel ‘Galvany Street’ naar het einde toe misschien toch iets meer punch kan verdragen. Let vooral op de finesse, de afwerking; tot verslaving toe. Mogen we hier dan van een muzikaal wonderkind spreken? In geen geval. Booka Shade en haar genregenoten hebben inmiddels de lat in het elektronische dancepoplandschap zo hoog gelegd, dat we deze nieuwkomer gezwind en blij op de al hele hoge stapel gooien. Verwend als we zijn.

20 mei 2017
Johan Giglot