BRZZVLL - First Let’s Dance: A Nuff Said Celebration ft Amir Sulaiman

Zephyrus Records

Nog geen jaar geleden hield het Brzzvll-combo ‘Engines’ boven de doopvont, een release die ook live, onder meer dankzij de inbreng van Antony Joseph, behoorlijk wat gensters sloeg. En nu is er een nieuwe Brzzvll. ‘First Let’s Dance’ boort nieuw, muzikaal terrein aan, maar is tezelfdertijd een viering van alle muzikale, groovy feestjes’ ergens te lande op een van de vele Nuff Said-podia.

First Let’s Dance: A Nuff Said Celebration ft Amir Sulaiman

Voor wie onbekend is met Nuff Said: steevast een boeiende mix, een ruim kader waarbinnen veel kan en op een erg natuurlijke, organische manier allerhande nieuwe verbindingen worden gelegd tussen onder meer spoken word, slam poetry, comedy, muziek; bovendien is diversiteit een volstrekt vanzelfsprekend gegeven; het perfecte antidotum voor de verzuurde samenleving. Om dat allemaal op muzikaal vlak te begeleiden is er al sinds jaar en dag Brzzvll, die als meerkoppige huisband onder leiding van Vincent Brys (bariton en tenorsax) en Andrew Claes (ewi, handsonic, saxofoons), het Nuff Said-gebeuren mee in goede banen leidt.

Deze keer is de guestspot voor Amir Suleiman, een onwijze lyricist die de Brzzvill-bende boven zichzelf doet uitstijgen. Maar eerst en vooral moet er dus gedanst worden. Bij voorkeur op de tonen van de straffe opener I Belong To The Light. Het hoofdingrediënt is en blijft soulvolle funk, maar de band weet gelukkig ook verschillende zijpaden te kiezen, waardoor er zowel op plaat als live een explosief mengsel ontstaat.

De titeltrack klinkt initieel als een moddervette knipoog richting Prince-funk, wordt opgeleukt door kosmische geluidjes en de fantastische input van Monique Harcum en Chantal Kashala op backingvocals en eindigt bij iets dat van Daft Punk of Air zou kunnen zijn. Dat de band ook binnen het jazzgenre zijn weg weet, bewijst een introverte, spirituele track als Prelude. Gaandeweg neemt  die een intergalactische vorm aan, waardoor de band wat in het vaarwater komt te zitten van prachtbands als Nordmann en Stuff.

Eens op volle kracht bewijst Brzzvll zijn echte sterkte: Better Know Better is hét hoogtepunt van het album, niet alleen omwille van zijn tekst (“My soul is an illegal immigrant without papers” en meer van dat soort metafilosofische overpeinzingen), maar ook omdat met dit soort nummers de band een publiek probleemloos kan pletwalsen. Ook in de tweede helft van het album duiken verbluffende tracks op, zoals het schijnbaar zelfverzekerde I Am Glory.

Het album is één en al viering en feest. De band wisselt daarbij al eens van mood. Zo is de intro van Lucid Lucia eerder speels, maar al experimenterend worden er dromerige nuances aan toegevoegd. Een vrolijk tussendoortje is Vapor Squad, dat klinkt als een stemmige soundtrack bij een zwart-witfilm op een druilerige middag. Afsluiten doet Brzzvll met het bijzonder knappe Nothing Stays The Same.

Niets blijft ooit hetzelfde, ook het Brzzville collectief niet. De band (met o.a. Stijn Cools op drums, Dries Lahaye op bas, Dries Verhulst op gitaar, Jan Willems op toetsen en synths neemt al het goede van Nuff Said mee, brengt nadrukkelijk nieuwe invalshoeken aan (de inbreng van black powerlyricist Amir Suleiman bijvoorbeeld) en brouwt daarmee iets dat het best live bewonderd kan worden.

Brzzvll live:

3 Feb - De Centrale (Gent)

4 Feb - Nuff Said (De Warande, Turnhout)

5 Feb - Nuff Said (CC Berchem)

5 Feb - Late Night Release Party (Piaf, Antwerpen)

6 Feb - Nuff Said (C-mine, Genk)

 

24 februari 2016
Philippe De Cleen