Bully - Lucky For You

Sub Pop Records

Lucky For You

Bully is sinds 2015 een vaste waarde binnen de alternatieve muziek. Met nummers als Feel The Same en Hours And Hours verspreidde de band van Alicia Bognanno een vertrouwd grungie geluid dat ook uiterst herkenbaar is door de scherpe zangstem. Het vierde album 'Lucky For You' bevestigt die vertrouwdheid, maar probeert tevens iets aan dat geluid toe te voegen.

Voor Bognanno en de hedendaagse muziek zijn onverhuld persoonlijke teksten eerder de norm dan een bijzonder verschijnsel. Toch is 'Lucky For You' voor haar net iets specialer. Het album, grotendeels thuis in Nashville opgenomen, ontstond kort na het overlijden van haar hond en beste vriend Mezzi. Veel teksten en de albumtitel slaan op de innige band die ze had met het trouwe beestje.

Single Days Move Slow gaat bijvoorbeeld over het rouwproces. “Days move slow / I'm living in the same black hole / Something's gotta change / I know”. Het is één van de vele teksten op dit album die nog iets sympathieker overkomen, nu je weet dat ze over Mezzi gaan. Ondertussen brengt Bully een soort gitaarpop die ondanks de scherpe randjes erin gaat als koek. Het is precies de middenweg die iemand als Courtney Love nooit helemaal heeft gevonden, terwijl vorige albums van Bully nog soms iets monotoons konden hebben. Door deze lichte aanpassing in stijl komen nu ook vergelijkingen met bands als The Mysterines in beeld.

Het is flauw, maar je gaat je stiekem afvragen of haar samenwerking op Lose You met Soccer Mommy van invloed is geweest. Want ook het trage A Love Profound, met dromerige echo's, geluidseffecten die tot de verbeelding spreken en af en toe enkele regels gesproken woord, had zeker wat compositie betreft zomaar uit de koker van de singer-songwriter uit dezelfde stad kunnen komen. De muzikale versiersels geven nummers als Hard To Love dan weer een spannend karakter.

Passend bij het besprokene is ook het humeur op dit album niet eenzijdig. Behalve verdriet en paniek om het verlies is er ook ruimte voor berusting en dankbaarheid voor de beleefde tijden. In het korte, maar heftige slotnummer All This Noise komt de woede ook nog even de kop op steken. “I'm tired / of waiting / for changes.” Nog net verstaanbaar houdt een brullende Bognanno een relaas dat alle kanten op gaat. Zo'n uitbarsting vormt een dissonant met de rest van de plaat. Vanuit een oase zijn we plots de hel binnengestapt. Deel van het rouwproces of niet, schokkend is deze veredelde bonustrack alvast wel.

Niettemin is 'Lucky For You' het meest interessante album van Bully tot nu toe. Een monument van troost en verwerking. Een beetje hondenliefhebber zal dat beamen.

30 juni 2023
Tino Fella