BySenses - MonoCHROOM

Eigen beheer

MonoCHROOM

Mag het even wat anders zijn? Huiselektronica-artiest BySenses kenden we al van de voortreffelijke en originele releases waarbij je telkens een hybride van ambient, synthesizermuziek, neoklassiek en dance tegenkomt. Hetzij als soundtrack, hetzij gebaseerd op verschillende mensen/gelaten/karakters/culturen, hetzij gebaseerd op zijn militaire missie in Afghanistan. Voor de vijfde langspeler krijg je twee composities van exact een half uur lang, waarbij de inspiratiebron een prisma van kleuren is die allen samen in een maagdelijk witte eenheid samenkomen. Wow.

Misschien ook een beetje nuanceren, want met ‘MonoCHROOM’ maak je in feite twee keer een lange, boeiende en compleet verschillende klankreis waarin voortdurend nieuwe plots en wendingen bovenkomen. Niet abrupt, maar met langzame omwentelingen, zoals het kwalitatieve synthesizerambient betaamt. Maar waarbij je wel ernstige en zelfs dreigende momenten met diepe baspulsen naast dromerige, ijle drones krijgt. Waarbij je eindeloze en oeverloze soundscapes naast korte melodieconstructies krijgt. Waarbij tochtige mysteries naast mooi ontluikende natuurlandschappen staan. En zo kan je zelf elke soundtrip van dertig minuten onderverdelen in tal van passages. Of niet.

De eerste kleurbol van een half uur is trouwens eerder een muziektrip vol sfeer en emotie. Vaak eerder vaag en doezelend en met een onderdrukte, donkere puls als bindend element. Pas na twintig minuten van verwondering vormen alle amorfe onderdelen één grote, aanzwellende synthesizersynthese. De tweede half-uur-excursie begint wat harder en meer mechanisch met een metalige technobeat en houdt dit ritmische element ook aan met hartkloppingen, een oerdrum, rafelend getik, een technopuls,… Telkens bondig en in elkaar overvloeiend. Hier gaat het vooral om cadans. De melodie volgt.

Een gigantische hoeveelheid geluiden en tonen vinden elkaar in deze totaliteit. Je krijgt geen moment rust of verveling, maar voortdurend prikkels voor je eigen fantasie. Dit is “muziek” met de M van mysterie en de V van verbeelding. (Of zit er nu toch geen V in dit woord?). En zo kan je je dus inbeelden dat BySenses zichzelf nog wel een hoofdstuk of tien kan blijven heruitvinden. Wie weet zelfs in een veel groter concept dat ook toekomstige releases aan elkaar bindt? Want dat is misschien de enige kanttekening hier: de relatie tussen het concept van zwart-witte en gekleurde bollen en deze weelderige muziek is ons niet helemaal duidelijk. Maar we raden je alvast wel DIK aan om de negen minuten lange albumtrailer op YouTube te bekijken.

23 januari 2022
Johan Giglot