Cedric Burnside - I Be Trying

Single Lock Records

I Be Trying

Met het nieuwe album 'I Be Trying' verandert er niets voor bluesman Cedric Burnside. Dichterbij de roots kan een artiest haast niet komen. En precies hierom klinkt dit album zo lekker vertrouwd. Een mooie verzameling van dertien tracks staan hier op je te wachten.

Bij zijn geboorte was het eigenlijk al duidelijk: Cedric Burnside zou in de voetsporen treden van zijn vader en meteen ook in die van zijn grootvader. Beiden hebben hun strepen al lang verdiend en dus was het onvermijdelijk dat ook Cedric de blues zou in duiken. Nadat hij al op vroege leeftijd begon te drummen, ging hij op zijn dertiende mee op tournee met zijn opa R.L. Burnside, waarbij hij de plek van zijn vader overnam.

Na vele samenwerkingen met een groot aantal artiesten, presenteert hij nu een tweede solo album. Als de echte familieman, die hij is, kan de belangrijkste leermeester-  zijn opa - natuurlijk niet ontbreken. Ondanks deze stamboom - of juist daardoor - voelt 'I Be Trying' door en door modern aan en herinterpreteert het die muzikale erfenis met een gedurfd, eigentijds zwart-Amerikaans geluid, waardoor het respect en de eerbied voor de roots er vanaf druipen. Het album werd helemaal opgenomen in de Royal Studios in Mempis, waar Solomon Burke en Buddy Guy hem voor gingen.

Beginnen doet de plaat met The World Can Be So Cold. Meteen slaat een bluesy gitaarriff je om de oren en al snel volgt de warme stem van de jonge Burnside; een warmte die je best kan gebruiken bij de donkere en koude tekst van deze track. Step In klinkt voller. Hier komt de hele band aan bod. In de clip, die hiermee gepaard gaat, zien we Cedric heerlijk tokkelend in de studio. Deze tweede track legt deze de lat meteen hoog. En zakken doet het niveau nergens meer.

You Really Love Me heeft een lekker laidback vibe. Zo eentje waarbij al je zorgen lijken te vervagen. Problemen lijken vergeten en liefde is alles waar het momenteel om draait. Die liefde is een steeds terugkerende factor op het album. Love Is The Key is, zoals je al kan verwachten, een vreugdevolle track. Dankzij het meerstemmige koor krijgt de song bovendien een flinke dosis soul mee.

De nalatenschap is misschien nog het meest terug te horen in Keep On Pushing en What Makes Me Think. De kenmerkende bluesvibe is ruimschoots aanwezig in de rustige maar aangrijpende zangpartijen. Ook het meer moderne werk schrikt de familie Burnside niet af. Gotta Look Out lijkt dan weer veraf te liggen van de rest van het album: de luide bas en hoge slide zorgen ervoor dat deze lastiger te plaatsen is.

Het album sluit zich af met nog een song die helemaal losbreekt van het album. Met een stevige dosis soul, waarin een kopstem het voortouw neemt, stipt Love You Forever nog een laatste keer het onderwerp liefde aan. En laat dat nu net zijn wat we in overvloed voor een album als dit voelen. 

24 juni 2021
Jordi Rijnders