Compact Disk Dummies - Neon Fever Dream

News

Neon Fever Dream

Hebben de Compact Disk Dummies de ideale Corona-plaat gemaakt? Ja en nee, durven we stellen. Ja, omdat hun tweede worp ‘Neon Fever Dream’ de ideale ontspanning is in deze stressvolle tijden: het is dansbare muziek die alle ellende even doet vergeten. Maar laat net daar ook het gevaar schuilen: de plaat is zo sexy dat je de neiging krijgt om uit je bubbel te spatten en te gaan schuren tegen iedereen die in je buurt passeert. Toch maar opletten dus.

Af en toe durven die sloebers van de hoofdredactie van daMusic je ook in Coronatijden toch uit je kot te lokken. Of we de nieuwe van Compact Disk Dummies wilden bespreken? Ondergetekende en dancemuziek, da’s zoals Marc Van Ranst en een kostuum dragen: een combinatie die je nooit ziet en waarvan de uitkomst ook hoogst onduidelijk is. Maar kijk, ook al hebben onze dansmoves veel weg van een non op rilatine, toch gaan we soms geen uitdaging uit de weg. En dus stapten we met plezier in die futuristische koortsdroom van de broertjes Coorevits. En enkel bij het aanschouwen van de knappe hoes nam de goesting ook al serieus toe.

I Remember kende we ook al wel. Grijsgedraaid op StuBru, maar ook van de partij op Radio 1. En geheel terecht uiteraard. Een prima single en de ideale amuse voor wat u op het album kan verwachten: fijne beats, catchy songs. Wie weg is van I Remember, zal evenzeer smullen van Matter Of Time (geheid een nieuwe topdriehit in De Afrekening) of Easy Life. Die laatste is gewoon één brok instant happiness. Je hoort een hoop kinderen en spontaan willen wij al beginnen brullen van: “Hey teacher, leave us kids alone.” Oke, we worden blijkbaar oud. Maar en of het werkt in de song: dit is een zomerhit.

Die Easy Life is een geremixte versie van de song die de Dummies enkele maanden geleden op de wereld loslieten. Daarop stond toen ook nog het uitstekende Satellites waarvoor ze de hulp kregen van Tom Barman. Het was toen lang geleden dat de Compact Disk Dummies nog eens nieuw werk hadden uitgebracht. Als je in 2012 Humo’s Rock Rally wint en tot dit jaar maar één album op je naam hebt staan, lijk je niet echt uit te blinken qua werkijver. Maar niets is minder waar: Lennert en Janus Coorevits hebben amper stilgezeten. U hebt ze ongetwijfeld wel eens zien passeren in de Ideale Wereld als de uiterst aaibare huisband. En daarnaast hebben ze ook de soundtrack geschreven voor de nog uit te zenden VTM-serie 'De Kraak' en produceten ze de plaat van Überdope.

Maar gelukkig mag de focus nu dus toch opnieuw volledig op het eigen werk. De tweede boreling kwam bijna volledig tot stand in de prefab-garage van hun ouderlijke huis in Desselgem. Een gemeente die bij ons niet meteen bekendstond als artistieke hotspot, maar de Dummies hebben onze kennis bijgevijld. Waarvoor dank. Want een fijne song als Everybody’s Lonely kunnen wij ten zeerste pruimen, zeker als we daar plots een knipoog als: “Eddy, are you okay?” horen passeren. Lennert Coorevits bewijst hier ook meer dan ooit zijn vocale kunnen.

Waar we op voorhand het meest schrik voor hadden, was dat we de beats geen heel plaat zouden kunnen uithouden. Maar die vrees bleek ongegrond. Met dank aan het tempo dat soms vernuftig wordt getemporiseerd zoals in de start van de titelsong of (Fell In Love With A) Hologram. De saxofoon in het begin en op het einde van de plaat is dan weer een fijne gimmick. Het geeft ook aan dat dit een plaatje is dat af is. En hoewel ‘Neon Fever Dream’ dus een uitstekende Corona-plaat is, hopen we voor de Dummies toch dat ze snel hun live versies kunnen loslaten op het publiek.

25 mei 2020
Bjorn Borgt