Duo Gaitar - Duo Gaitar

Rutger Mathys Music

Duo Gaitar

Op de titelloze debuutplaat brengt Duo Gaitar hulde aan de schoonheid en de verbindende kracht van muziek. Dat doet het Belgisch-Nederlandse duo met een dozijn instrumentale tracks waarop niet alleen landsgrenzen, maar ook de barrières tussen genres worden geslecht.

Duo Gaitar, dat zijn landgenoot Rutger Mathys en noorderbuur Marijn van der Linden, twee gepassioneerde muzikanten die zich niet makkelijk in een vakje laten stoppen. Gentenaar Mathys, de jongste van het duo, zette de eerste stappen in de muziek aan de piano, maar kende zijn Pauluservaring, toen hij de jazz en de chromatische mondharmonica ontdekte. Hij bekwaamde zich in dit instrument aan kunstvakhogeschool Codarts in Rotterdam en legde vervolgens een muzikaal parcours af dat intussen best indrukwekkend mag worden genoemd.

Zo was hij in ’22 laureaat van de Toots Thielemans Challenge, een concours dat jonge muzikanten uitdaagt om aan de slag te gaan met de muziek van onze nationale jazztrots. Een jaar later won hij ook de Dinant Jazz Contest met het Mathys/Idris Quartet, één van de projecten waar hij deel van uitmaakt en waarmee hij genres vermengt en overschrijdt. Bovendien deelde hij ook al het podium met grote namen als Bert Joris en Philippe Cathérine en eerder dit voorjaar werd hij nog bij Klara voorgesteld als één van 'De Twintigers', tien beloftevolle muzikanten van nu die worden getipt als de grote namen van morgen.

Maar vandaag gaat de aandacht dus vooral uit naar Duo Gaitar, waarvoor Mathys de handen in elkaar sloeg met oud-docent Marijn van der Linden. De Nederlander begon eveneens op erg jonge leeftijd muziek te spelen en bleef altijd trouw aan zijn eerste liefde, de gitaar. Ook bij hem is jazz nooit ver uit de buurt, maar zijn grootste liefde is wel de Braziliaanse muziek. Het is zelfs meer dan een passie, want hij koppelt er een missie aan: als oprichter van de Escola Portatil de Musica Holanda wil hij de kennis van en de liefde voor Braziliaanse muziekstijlen onderwijzen en verspreiden.

Dat beide heren muziek ademen, staat buiten kijf. Mathys en van der Linden zijn niet alleen meesters op hun instrument, ze zijn ook zodanig doordrongen van de muziek, dat die als het ware een tweede moedertaal is geworden. Op papier zijn vooral jazz, Braziliaanse muziek en chanson de belangrijkste invloeden van Duo Gaitar, maar in werkelijkheid gaat het veel verder dan dat. Ze kopiëren niet louter de vormkenmerken of structuren van andere stijlen, de songs zijn vooral hoogstpersoonlijke interpretaties van hoe zij die muziek zelf beleven, voelen en doorgeven.

Met twee virtuozen, die ook nog eens graag improviseren, bestaat natuurlijk het gevaar dat zij elkaar geregeld voor de voeten lopen of de nummers willen volproppen met technische hoogstandjes. In die val trapt Duo Gaitar zeker niet, want ook hier houden ze zich aan het adagium: de liefde voor het lied komt op de eerste plaats. Hoewel ze elkaar voldoende ruimte en vrijheid geven om te excelleren, worden de nummers niet opgetuigd met overbodige franjes.

De beste voorbeelden hiervan – en voor wie niet zo thuis is in deze muziek vormen ze ook de ideale instap – zijn de uitvoeringen van One Day I’ll Fly Away van Randy Crawford en You’ve Got A Friend In Me van Randy Newman. Iedereen die de afgelopen decennia niet in een ander melkwegstelsel heeft vertoefd, kent deze knap gearrangeerde liedjes en kan ze – zelfs onder volledige narcose – van a tot z meeneuriën. Maar wanneer we ze hier horen, op "louter" gitaar en mondharmonica, dan krijgen we allerminst het gevoel dat er iets ontbreekt, integendeel.

Dit zijn vaststellingen die we pas deden nadat we dit album drie of vier keer integraal hadden beluisterd. Wat ons daarentegen wel meteen overtuigde was de sfeer die uitgaat van de songs. Men zou kunnen denken dat je het na een poosje wel gehad hebt, dat de combinatie gitaar en mondharmonica te beperkt is, maar niks is minder waar. Doordat de sfeer wisselt van nummer tot nummer, blijft de plaat ook boeien van begin tot einde. Soms klinkt de muziek speels en lichtvoetig, dan weer dromerig en melancholisch, op nog andere momenten eerder filmisch of spannend.

Hoewel het album zich het best laat beluisteren als één doorlopend geheel, pikken we er bij de eigen composities graag opener Waltz For Rutger, Made In Belgium, Normandy, Chorei Em 5 en Drops uit als favorieten. Ook Fruits De Mer, van de hand van songwriter Iskander Moon, met wie Mathys bij de band Shikata Ga Nai speelt, bevalt ons zeer. Maar de topper van de plaat is misschien wel Waltz For Sonny, geschreven door Toots Thielemans en hier helemaal naar de hand gezet van Rutger Mathys en Marijn van der Linden.

Wie denkt dat hij niet over de juiste diploma’s beschikt om te kunnen genieten van jazz, kunnen we bij deze meteen geruststellen: Duo Gaitar moet het niet hebben van moeilijkdoenerij. Het duo wil – los van welk genre ook - vooral songs maken die bij zoveel mogelijk liefhebbers van mooie muziek in de smaak vallen. In dat opzet zijn ze wat ons betreft met glans geslaagd.

10 juni 2024
Marc Goossens