EBB - Mad & Killing Time

Boudicca Records

Mad & Killing Time

Een band bestaande uit vijf vrouwen en één man in een door mannen gedomineerd genre? Het Schotse EBB voegt echt een nieuw geluid toe aan de progrock. Na de ep ‘Death & The Maiden’ uit 2019 is deze ‘Mad & Killing Time’ het echte fulltime debuut.

EBB zou wel eens kunnen verwijzen naar de Erin Bennett Band, want de leadzangeres schreef alle songs. Als gitarist stamt ze duidelijk uit de jarentachtigneo-progschool - die urgente sound heeft ze zich helemaal eigen gemaakt - en dat geeft het album meteen een vertrouwd geluid.

Toch heeft de band gezocht naar een eigen stem en die weerklinkt luid en duidelijk op dit debuut. Het is een conceptplaat die de huidige tijdgeest perfect aanvoelt. Ze verhaalt over een thema als vervreemding, maar ook over diversiteit. De boodschap is dat het ok is om anders te zijn, maar eenduidig wordt die niet gebracht. Integendeel: na een chaotisch ontwaken gaat ons bewustzijn door de moeilijke momenten van het leven tot verlossing zich aandient in de finale scène. Dit is immers progrock, hé.  

Geen beter verteller dan Bennett, die intrigeert door de verhaaltrant en frasering, de dwingende stem die - samen met Kitty Biscuits’ gesproken woordkunst - de sense of urgency van het drama onderstreept. Een tweede en derde zangstem versterken Bennett op de cruciale momenten. Tension is onze tiptrack hier; exemplarisch hoe hier een niet aflatende spanning wordt opgebouwd. Grote klasse.

Het verdient aanbeveling om het album in één trek uit te horen. En dan valt op hoe geraffineerd deze muziek is. Sleutelposities worden ingenomen door toetsenisten Suna Dasi en Nikki Francis, die vooral in harmonische zin extra betekenis toevoegen. Hun spel is vaardig en gevarieerd, inclusief analoge moog, mellotron en Hammond. Sax en fluit zorgen sporadisch voor ferme accenten.

Dit album komt onder geen betere vlag dan Boudicca Records. Erin Bennett mag meteen gekroond worden tot de koningin die de opstand tegen de Romeinen begon. Misschien dat er dan een fluwelen revolutie mogelijk wordt tegen de patriarchale dominantie in progrock. Het genre zal er alleen maar beter van worden.

Zorg er zeker voor dat je de fysieke editie van ‘Mad & Killing Time’ aanschaft, want de band is niet over één nacht ijs gegaan bij het maken van het begeleidende boekje.

19 juli 2023
Christoph Lintermans