Flamborough Head - Jumping The Milestone

Oskar Records

Jumping The Milestone

‘Jumping The Milestone’ is de toepasselijke titel van de nieuwe plaat van deze Friese progrockers. Het is inderdaad een hele sprong, zowel in de tijd – de eerste studioplak in haast tien jaar – als artistiek. En het is een piek in het oeuvre van Flamborough Head.

 

Niet dat dat repertoire aaneenhangt van de hoogtepunten. De groep leidt sinds 1990 een eerder onopvallend bestaan en niet elk album liet aantrekkelijke muziek horen. Maar ‘Jumping...’ kan terugvallen op de ervaring van de sterkhouders en de prima nieuwe gitarist Hans Spitzen.

Dat betekent dat veteraan Eddie Mulder doorschuift naar basgitaar. En die laat zich niet onbetuigd. Samen met noviet Spitzen wordt gezorgd voor een steviger geluid en dat pakt in deze composities goed uit. Aan de andere, lichtere kant is er Margriet Boomsma die op fluit bucolische accenten legt.

Het resultaat is zes prima uitgebalanceerde songs met heel wat variatie. Boomsma is er ook de ideale zangeres voor. Ze is geen Annie Haslam, een sopraan met vijf octaven, maar situeert zich in het middenregister met soms een lichtrauwe ondertoon. Vooral Boomsma’s stem en fluit geven de muziek een aards karakter. Alsof de band niet alleen het openingsnummer Garden Shed in een tuinschuur heeft opgenomen.  

De sterkhouders, die er al bij zijn vanaf het debuut ‘Unspoken Whisper’, toetsenist Edo Spanninga en drummer Koen Roozen, weten hoorbaar wat er van hen verwacht wordt. Verwacht van oudgediende Spanninga geen onontgonnen gebied: hij houdt het bij een traditionele inkleuring. Het hangt van je eigen verwachtingspatroon af of dit goed of kwaad uitpakt.

In titels als Start Of A Nightmare, Fear Of Failure en Walls of Words/Signs Misread valt een overkoepelend thema te ontdekken. Dat moet dan zelfacceptatie zijn. Of hoe faalangst en het verkeerd lezen van elkaars intenties kunnen leiden tot het ondermijnen van je zelfbeeld. Door de druk van sociale media is het een hangijzer waar vandaag niet genoeg aandacht aan kan besteed worden. Muziek als therapeut, het is zo oud als de mensheid en in elk geval een pak goedkoper dan de psychiater.

Voor het afsluitende titelnummer haalt de groep twaalf minuten lang alles uit de kast. Zoals hier opgebouwd wordt naar dramatische hoogtes hebben we de band nog niet veel gehoord. Flamborough Head laat op ‘Jumping the Milestone’ horen dat er voor hen nog een toekomst weggelegd is.

16 augustus 2023
Christoph Lintermans