Flying Horseman - Navigate

Unday Records

Zowel het in april verschenen ‘Twist’  als hun debuut ‘Wild Eyes’ werd door de Vlaamse rockpers unaniem de hemel in geprezen. Flying Horseman brengt een unieke mix van experimentele rock, postfolk en diepe, donkere blues. Bovendien bouwde zanger, gitarist en songschrijver Bert Dockx met zijn kwintet de afgelopen jaren een sterke live reputatie op. En nu is er de ep ‘Navigate’ met slechts vier nummers, maar het zijn wel stuk voor stuk pareltjes. Slechts in één song is de volledige band te horen. Het schijfje had dus evengoed “Bert Dockx akoestisch” kunnen heten.

NavigateDat voor een grootse song een tekst met emotionele diepgang, gitaar en stem volstaan, bewijst Bert Dockx met All day en We navigate. Zijn warme, donkere, bezwerende stem wordt gedragen door de gitaar. Even doet hij ons denken aan Nick Drake en de muziek is even filmisch als de soundtracks van Nick Cave. 

In het bloedmooie America Is Dead, een ouder nummer dat nog niet eerder werd uitgebracht, vleien de engelenstemmen van de zusjes Mahieu (Blackie & The Oohoos) zich tegen het parlando van Dockx en stellen de bandleden zich ten dienste van de indringende stemmen: “I am singing cause I’m feeling lonely / I’m wide awake, my eyes are wet”. En ook wij houden het nauwelijks droog.

Wie Joy Divison wil coveren moet van goede huize zijn. Muzikaal wijkt Dockx ver af van het origineel. Hij stak er een folkbegeleiding onder en dat blijkt wonderwel te werken. Dockx’ versie van Shadowplay is alleszins even indringend als die van Ian Curtis.

‘Navigate’ is een schitterende ep, maar hij toont vooral het immense talent van Bert Dockx. Ken je de groep nog niet,  schaf dan als de wiedeweerga ‘Twist’ aan en vervolg met debuut ‘Wild Eyes’ om te eindigen met ‘Navigate’.

Wij schrijven ondertussen een briefje naar de jury van de Mia’s. Flying Horseman verdiende op zijn minst een nominatie in de categorie doorbraak en live act.

Flying Horseman speelt op 23 december als support Mark Lanegan in De Kreun. Op 12 januari 2013 concerteert de band in De Tijd, Antwerpen tijdens de 24 uur van het podium.

17 december 2012
Else Van Doorslaer