For All We Know - By Design Or By Disaster

Construction Records

By Design Or By Disaster

Voor de symfometalgroep Within Temptation hebben we het nooit echt gehad, maar hun gitarist Ruud Jolie bewandelt interessantere zijpaden. Zijn project For All We Know is aan een derde worp toe (sinds 2011). En wat voor één! ‘By Design Or By Disaster’ speelt met de tropen van progrock en metal en komt tot frisse en bij momenten verbazingwekkende resultaten.

Jolies project is misschien geen echte samenhangende groep, eerder een gelukkig treffen tussen digitale files uit verschillende studio’s, maar Jolie kneedde alles tot een ensemblespel dat flink wat "echte" bands in de schaduw zet. Hij heeft dan ook heel wat talent aan boord gehaald. Kristoffer Gildenlöw en Léo Margarit vormen de ritmetandem van de Zweedse topper Pain Of Salvation. Wudstik is het alter ego van Jermain van der Borgt (Ayreon) en hij is de perfecte zanger voor dit album.

Opener Forced To Be Free trekt meteen alle registers open zonder te klinken als een grote invloedrijke naam. Die komen we wel tegen in Lifeline, met name Dream Theater, maar de luisteraar heeft meteen heimwee naar Jolies eigen stem. Hoe meer For All We Know eigen verhalen brengt, hoe beter het wordt. Zo is This Hell We Know weer een topnummer dat diverse gemoedsstemmingen achteloos met elkaar verbindt. Het is die variatie waar Jolie naar op zoek gaat zodat de muziek boven het maaiveld uitsteekt.

‘By Design Or By Disaster’ is derhalve geen typische metalplaat geworden. Luister maar eens naar die ingenieuze koortjes in The Future That Came Too Soon en het miniatuurtje Hush. Wat een geweldig veelzijdige strot heeft die van der Borgt toch! Ballades als All We Did Was Hide en Remind Me To Forget You omzeilen de clichés dankzij Jolies gouden tempoversnellingen. Flaws komt in traditioneler progmetalvaarwater, doet aan Dream Theater denken, maar ook dat kan Jolie goed, en op de koop toe breidt hij er een fraaie outro aan.

Zanger Wudstik neemt weer de absolute hoofdrol op zich in Guide Me In Getting Lost. Hier laat Jolie eindelijk horen dat hij ook een geloofwaardig solist is. Ghost Of Summer’s Past en Goodbye strooien eveneens met vocale en gitaarstijlbloempjes, terwijl het ook gewoon steengoede liedjes zijn.

Jolie is een songwriter met een groot talent voor timing: hij behoudt het overzicht en zoomt op het juiste moment in op betekenisvolle details om de schema’s in te kleuren. In een hoekje zitten freaken is aan Jolie niet besteed. Hierdoor stijgt alles wat hij aanraakt, boven de middelmaat uit. Zo iemand heeft geen broodheer als Within Temptation nodig. Het jonge Nederlandse label Construction Records heeft na The One, Hackberry en Inhalo met For All We Know opnieuw een winnaar binnengehaald.   

10 april 2024
Christoph Lintermans