Jacob Bellens - My Heart Is Hungry And The Days Go By So Quickly

HFN Music

My Heart Is Hungry And The Days Go By So Quickly

Jacob Bellens heeft een band, maar geen nood. Hij klinkt eenzaam als altijd, misschien nog meer zelfs dan op zijn vorige platen.

Zijn vorige album ‘Trail Of Intuition’ hebben we op een of andere manier gemist, maar we herinneren ons nog levendig diens voorganger ‘Polyester Skin’ uit 2016. Dat was voor ons de kennismaking met deze Deense knuffelbeer met de unieke stem die, anders dan bij andere singer-songwriters, vooral het keyboard en synths gebruikt om zijn van metaforen zwangere songs te brengen.

Op de hoes van ‘My Heart Is Hungry And The Days Go By So Quickly’ lijkt Jacob Bellens een dab te maken à la Ronaldo nadat die een doelpunt scoort. Maar wie de clip zag van Summer Sadness, weet dat hij eigenlijk een soort slow motion Tai Chi-dans uitvoert op een roeibootje midden in de haven van Kopenhagen; waar het water grijs is en er een kille nevel hangt.

De foto geeft een mooi beeld van de sfeer van de plaat. Die is nog iets donkerder dan we van Bellens gewend zijn. Hij zingt dan ook in een mooie beeldende taal over de eigen dagelijkse worstelingen, maar wel op een manier dat die universeel herkenbaar zijn. Zo komt de dood van zijn moeder aan bod in Enterprise en Summer Sadness, maar ook de ontmoeting met zijn huidige vriendin (in Daylight).

Die twee songs tonen aan dat Bellens’ verhalen nooit zwart-wit zijn, maar altijd in vele tinten grijs worden ingekleurd. Ook muzikaal houdt Bellens het bootje mooi op koers. De meest trieste songs hebben toch iets troostends en zijn – schaarse – vrolijke, zelfs funky nummers zijn als kleurrijke boeketten met toch hier en daar een zwarte roos in.

De negen nummers op de plaat werden opgenomen met een live band in de studio, bestaande uit goede vrienden van Bellens: drummer Tobias Laust, bassist Jonas Westergaard, toetsenist Malthe Rostrup en gitaris Tobias Fuglsang, maar er zijn ook instrumenten te horen zoals een sitar (Daylight), dwarsfluit (Enterprise) en een heerlijke sax (o.a. Bread And Butter,  I Want You, Sun Is Gone en Till The Walls Come Down Around Us). Het zijn deze toevoegingen die de al melancholische sfeer nog wat mooier maken.

Onze favoriet van ‘My Heart Is Hungry And The Days Go By So Quickly’ is Heavy Duty, waarin Bellens een beetje klinkt als die andere favoriete teddybear van ons op zijn debuutplaat ‘Queen Of Denmark’: John Grant. Vooral het refrein is van een tijdloze klasse en bewijst nog maar eens hoe Bellens op zijn best is in liedjes over de liefde.

Negen songs telt deze vijfde soloplaat van Bellens slechts, maar ze zijn wel stuk voor stuk goed voor telkens meer dan vier minuten massage voor je ziel. En zo klokt deze plaat toch pas af na meer dan veertig minuten. Veertig minuten waarin je mee mag varen over het woelige water van gevoelens met ervaren schipper Jacob Bellens die behendig elke draaikolk vermijdt.

2 april 2020
Marc Alenus