Johnny - Collecting Dinosaurs

Eigen beheer

Collecting Dinosaurs

Johnny, zo heet de man, tenminste als artiest. In Frankrijk heette er ook een man zo, als artiest. Ondertussen overleden, maar reeds bij leven een legende, misschien zelfs een god. Daar is deze Amsterdamse Johnny nog niet aan toe. Na een paar avontuurtjes in plaatselijke bands heeft hij zich aan een eerste solo-project gewaagd. ‘Collecting Dinosaurs’ is de wat bizarre titel.

Johnny opent met To The Moon, een akoestische en zeer trage blues over zijn lief. Op het einde van de cd, zowat elf nummers verder, blijkt het ook de enige rode draad van het album te zijn: traagheid en zijn lief. Het zijn de ordewoorden waarmee hij de luisteraars wil verleiden. Liefde in al de typische vormen: van blinde adoratie over goedkoop contentement tot droevige wanhoop en alles wat er nog tussen kan.

Aanstekelijk klinkt dat in Girl from Japan. Denk aan Ebbenhoutblues van WIgbert en dan weet je perfect welk sfeertje deze vrolijke lovesong domineert. Bovendien flink uptempo – eindelijk ! – na een reeks langzame tot heel rustige songs, soms mooi ondersteund door bijvoorbeeld een sfeervolle mondharmonica in Lost My Heart of zachte backings in Down The Aisle.

Voor het echt betere werk moeten we wachten tot iets voorbij halfweg. On My Way is een ballade in vrij pure Townes Van Zandt-traditie, mooie backings incluis. Dat is een compliment in onze ogen. Helaas houdt Johnny dat niveau niet echt aan, want All I know baadt in meligheid.

Ook enig instrumentaal werk haalde de eindselectie. Een keer open en bloot in het titelnummer en een keer gecamoufleerd met een flardje tekst in One At The Time. In beide gevallen muzikaal genietbaar zonder meer. Johnny houdt er even later mee op met een voor zijn doen al vrij vrolijke nachtsong Until The Morning Comes in een - ook voor zijn doen  - al vrij flink tempo.

Johnny verzamelt dinosauriërs en dat is zijn goed recht. Wij verzamelen zijn liedjes nog niet meteen, maar schrappen hem evenmin van onze lijst. Nog wat groeien en vlugger worden en dan is hij klaar voor onze verzameling.

9 april 2021
Frank Tubex