Kaiser Chiefs - Easy Eighth Album

V2

Easy Eighth Album

Hou je vast aan de takken van de bomen, want de makers van Ruby en I Predict A Riot’ zijn terug van (nooit echt) weggeweest.

Het mag dan al geleden zijn van 2019 dat ze nog eens een album hebben uitgebracht, maar Kaiser Chiefs staan sterker dan ooit en klinken beter dan alle vorige hits gecombineerd.

Het nieuwe album, eenvoudigweg 'Easy Eighth Album' getiteld, staat vol met in elkaar klikkende nummers, die elk op zich een hit zijn. Duidelijk voorbeeld hiervan is eerste single How 2 Dance, een nummer dat tijdens een jamsessie met Nile Rodgers (Chic, David Bowie’s Let’s Dance en Duran Durans The Reflex) tot stand kwam. Het is een soort Get Lucky/Suicide Blonde-type funky geluid, dat de absolute vrijheid op de dansvloer bejubelt. Woordspelingen als "I'm going to teach you how to dance / like no one's ever taught you to dance", zijn de essentie van dit nummer dat je voeten zonder probleem zich ook effectief richting dansvloer doet bewegen.

Het gebruik van woordspelingen wordt ook verdergezet in het luchtigere Beautiful Girl met teksten als "If I was in your shoes / they'd probably be too tight". Ook de opener  en derde single Feeling Alright vloeit voort uit de samenwerking met Rodgers. Met dit nummer is de toon van het volledige album meteen gezet. De luisteraar weet dat dit een feest voor het oor wordt.

Naast Rodgers gingen Leedsians voor ook een samenwerking aan met Amir Amor (Ed Sheeran, Sam Smith, Maxïmo Park, Peace). Hij leerde Kaiser Chiefs vooral dat sommige zaken tot in de puntjes moeten geproducet worden, terwijl dit bij andere dingen totaal niet nodig is. Een handige tip, die de Britten gretig en succesvol hebben toegepast, zonder het eigen geluid uit het oog te verliezen.

En dat geluid kan je terugvinden in Job Centre Shuffle, zij het op een iets andere manier. In vergelijking met de andere nummers, klinkt dit ook iets chaotischer en is er een zekere boosheid terug te vinden in de lyrics. Burning In Flames is dan weer een voorbeeld van een lied dat tot in de puntjes werd uitgewerkt. Het is een episch nummer dat op een wrange manier het leven in de publieke belangstelling en in een reeds lang bestaande band onder de loep neemt.

Reasons To Stay Alive zet vooral de basgitaar van Simon Rix in de kijker, maar laat ons ook horen dat ze het elektronisch geluid niet schuwen. En wie een album maakt, moet uiteraard de "verplichte" lovesong omarmen. Alleen wou zanger Ricky Wilson hiermee geen zeemzoeterig geluid, noch het bijhorende gevoel opwekken en ging hij een iets andere richting uit. Sentimental Love Songs is dan ook eerder een eerbetoon van een veertigjarige man en vader van twee aan zijn betere helft. Jealousy, de tweede single, is dan weer een oerdegelijke pop song, maar dan met een snuifje Paul Heaton. Terwijl Noel Groove een liefdevolle knipoog bevat naar Noel Gallagher.

Het achtste studioalbum wordt afgerond met The Lads, een soort van hymne aan mannelijke vriendschap, zowel in de kindertijd als in een band als Kaiser Chiefs. Een epische afsluiter voor een al even episch album dat vernieuwend is, maar toch aan de trademarks van deze groep vasthoudt.

3 maart 2024
Marjolein De Smet