King Gizzard & The Lizard Wizard - Petrodragonic Apocalypse; Or, Dawn Of Eternal Night: An Annihilation Of Planet Earth And The Beginning Of Merciless Damnation

Ato Records

Petrodragonic Apocalypse; Or, Dawn Of Eternal Night: An Annihilation Of Planet Earth And The Beginning Of Merciless Damnation

Ruige gitaren en stevige drumbeats, iets wat we helemaal niet gewend zijn van King Gizzard & The Lizard Wizard. Het zestal uit Melbourne, Australië onderging een drastische metamorfose. De band veranderde van identiteit en ging van garagerock naar heavy metal.

De Australische band heeft zich tot de metal bekeerd. Ze maken een switch van groovy nummers à la Tame Impala naar ruige gitaarriffs. Het nieuwe album kan mogelijk als een schok binnenkomen voor de fans. De songs zijn immers qua muziektechniek van een hoog niveau. Of iedereen hiermee gediend is, is natuurlijk een andere vraag.

Het is niet ongewoon voor King Gizzard & The Lizard Wizard dat ze nummers van langere speelduur uitbrengen. Met het nieuwe genre kan dit wel langdradig zijn, aangezien er weinig sprake is van afwisseling. De songs op dit album lijken dan ook erg op elkaar, hetgeen zeker niet bizar is voor metal.

Toch is er één track die boven de anderen uitsteekt: Dragon. De gitaarriff is in vergelijking met de andere nummers catchy. Het blijft hangen bij zowel niet-muzikanten als fervente metalheads. Het is ook leuk dat de melodie van deze riff terugkomt in de solo op het einde van het nummer. De structuur van het nummer is ook gemakkelijker om te volgen dan bij de andere songs. Er zit namelijk een leuke opbouw in, die je leidt naar het refrein.

De rest van de nummers liggen ons niet echt. Er is een minimum aan variatie in een album om de luisteraar geboeid te houden. De muzikale capaciteiten zijn dan wel indrukwekkend, toch lijkt die andere muziekstijl, garagerock, beter bij hun muzikale talenten te passen. Het is afwachten hoe de fans hiermee zullen omgaan.

Deze zomer speelt King Gizzard & The Lizard Wizard op Pukkelpop. Het wordt een verassing hoe de band dit album gaat brengen op de planken. Ook hoe ze de overgang zullen maken van heavy metal naar garagerock op zo'n optreden is voor ons een mysterie. Maar benieuwd zijn we wel.

19 juni 2023
Koen Vanhees