Loogaroo - Nautilus

Trad Records

Nautilus

Bij de naam van het huis Trad Records gaat er, zoals bij tv-opnames, altijd wel een lampje branden om onze aandacht te vragen of te scherpen. Loogaroo, dat zijn Pablo Golder op diatonisch accordeon en Florian De Schepper op akoestische gitaar en bouzouki.

 

Dit is een instrumentale plaat die, tenminste afgaande op de songtitels, internationala ambities heeft: titels in het Italiaans, Engels, Frans. Daar is niets mis mee en Trad Records is ondertussen genoeg gegroeid om de toch eerder kleine Belgische markt te overstijgen.

La Chiave is een dansante opening in een aangename compositie. Als 7H45 de aanduiding van een ochtendlijk uur is, dan zal er, afgaande op het tempo van de compositie, die morgen slechts in alle haast een kop koffie kunnen gedronken worden: De Scheppers gitaar vertaalt heel accuraat en suggestief de haast van elke morgen tegen een door accordeonklanken gedragen achtergrond. Even verder krijgt Rikitikitavi trouwens een even snelle en zenuwachtige benadering. IBI is rustiger, maar zeker niet saaier: er zitten genoeg hoeken en kanten aan om de hele compositie boeiend te houden. Hetzelfde gebeurt in Baobab, allicht in woestijnachtige gebieden gesitueerd of ontstaan. Er wordt flink gespeeld met ritmes en toonaarden in een boeiende dialoog tussen gitaar en accordeon.  

Een knap werkstukje – we gebruiken tussen al dat moois niet graag het woord "hoogtepunt", maar bedoelen het misschien wel – levert Loogaroo af met Certuban: een rustig begin, geleidelijk bij het verloop der maten een laagje erbij schilderend, af en toe een jazzy toets, spontaan en toch nooit ontsporend. Wie doet het hen na? Ondanks de Franse titel hangt over Coeur De Lion bijwijlen een vaag Spaans sfeertje, maar ook nog veel meer. Moet kunnen, toch? En vooral: het is een erg rijke compositie die smeekt om een tweede beluistering.

We glijden naar het einde, of beter: we dansen naar het einde met een ritmisch Simo en het zeer gevarieerde Moreton Bay, een zoveelste staaltje van de wel erg brede mogelijkheden van Loogaroo. Hopelijk wordt het hoogstaande ‘Nautilus’ het begin van een lange samenwerking.

26 juni 2023
Frank Tubex