Louis Tomlinson - Faith In The Future

Columbia Records

Faith In The Future

Fans van Louis Tomlinson zullen even met de ogen draaien, als we zeggen dat de man een nieuw album uit heeft. En gelijk hebben ze, want zijn tweede solo plaat zag al in november 2022 het levenslicht.

 

Ok, we geven het toe. We zijn het nieuwe werk van de Brit Louis Tomlinson volledig uit het oog verloren. Maar onder het motto beter laat dan nooit nemen we graag nog even zijn nieuwste werk onder de loep.

Dat de naam Louis Tomlinson een belletje doet rinkelen, is niet verbazend. Hij maakte immers deel uit van de razend populaire Britse band One Direction, die vanaf 2010 hoge toppen scheerde in de hitlijsten. Ze waren niet meer weg te denken uit de muziekwereld tot ze - zoals vele boybands - besloten om elk hun eigen weg in te slaan. Voor Tomlinson betekende dit in 2020 een debuutplaat als soloartiest, genaamd ‘Walls’.

Hij maakte gebruik van deze plaat om het verdriet rond het verlies van zijn moeder en jongere zus grotendeels van zich af te schrijven. Daarvoor koos hij toen, ware het nog enigszins aarzelend, voor de Britse pop en rock uit de nineties. Anno 2022 bracht Tomlinson dan een tweede soloplaat ‘Faith In The Future’ uit. Hierop is duidelijk te horen dat hij zich het meest comfortabel voelt in die nineties-sound, aangevuld met heftige gitaren en stevige drums. Dat is vooral te horen in The Greatest, het eerste nummer van dit album, dat ook een anthemgevoel over zich heeft. Maar ook Face The Music en Written All Over Your Face, een ware oorwurm, zijn toonbeelden van Tomlinsons sound.

Met Bigger Than Me lijkt hij inderdaad het geloof in de toekomst terug te hebben gevonden en zich te hebben neergelegd bij het feit dat het leven nu eenmaal vol veranderingen zit. Een besef waar de meeste volwassenen het moeilijk mee hebben, maar dat voor deze eenendertigjarige een nieuwe start in het leven lijkt te zijn.

Een powerballad mag ook niet ontbreken. Chicago neemt deze honneurs waar, waarbij Tomlinson ons zelfs doet denken aan Robbie Williams. En als voormalig boybandlid kan het niet anders dan dat er bij solowerk wel eens de vergelijking wordt gemaakt met het eerdere groepswerk. Bij She Is Beauty We Are World Class is het 1D-gevoel akelig prominent aanwezig, hetgeen eigenlijk niet meteen in Tomlinsons voordeel uitdraait.

'Faith In The Future' is zeker geen perfecte plaat, maar we horen wel een zekere groei in Tomlinsons werk. Hij heeft een eigen muzikale identiteit gevonden en klinkt zelfverzekerder en volwassener dan voorheen. Hij weet wie hij is en wat hij wil en laat dit ook zien. Het album leent zich ook perfect voor de live show die op 12 oktober doorgaat in het Sportpaleis en waarvoor nog steeds tickets beschikbaar zijn.

18 juni 2023
Marjolein De Smet