Murdock - X-Ray

Rampage

X-Ray

We hadden dit nooit kunnen dromen / hopen / verwachten (schrap zelf wat niet past), maar drum’n’bass blijft een ontzettend populair muziek- en dancegenre. En daarvoor steekt in ons Belgenlandje DJ Murdock als organisator van de grootste d&b-feestjes van de wereld (Rampage), mecenas van jong talent en ontdekker van pakweg Netsky een decennium of twee lang een stevige duit in het zakje. Ook met het producen en schrijven van eigen muziek trouwens. Want vijf jaar na het officiële debuut ‘Stronger’ is het ditmaal tijd voor ‘X-Ray’, uitgebracht op het eigen Rampage label.

Ook ditmaal lijkt de missie van de dj of producer uit het Antwerpse om dat muziekgenre zo breed mogelijk uit te laten waaien. Zo mag je op dit pittige en snelle danceplaatje keiharde, mechanische dubstep verwachten met lekkere retrohousesamples van Rozalla's (Everybody’s Free To) Feel Good uit de jaren negentig. Naast een soort van deepwater-Burial-track met holle scapes, vervormde klanken en veel galm (Fight The Light). Naast een stuk waanzinnig hoofdtollende hardstep met ravetunes (Juno Redrum), een vibe die je in het al even heerlijk zinderende, acid-spacy Motorcity Breakdown ook vijf minuten laat wegdromen. Of naast een heuse Fire Burning met diep grollende ragga- en dancehallgrooves en de zang van Omar Perry, zoon van de Jamaïcaanse dublegende Lee “Scratch” Perry.

Hierbij helpt natuurlijk de populariteit van het goedlachse drum’n’bassicoon, die voor deze release niet enkel de net vermelde reggaester, maar ook gasten als Involver, Sista Flex, Medyk of de Jordaanse zangeres en producer Ayah Marar op visite krijgt. Keer op keer weet DJ Murdock zich te richten op de stijl van wie naast hem in de studio plaatsneemt, wat niet enkel blijk geeft van brede kwalitatieve capaciteiten, maar natuurlijk ook telkens een mooi eerbetoon aan de gasten is.

Het zijn die “featuring” tracks die trouwens ook authentieker overkomen dan de op populaire, gekende dancetunes terende bijdragen. En dan gaat het niet enkel om die puzzelstukjes uit de Rozalla-pophit, maar ook Dunes “Thunderdome” Hardcore Vibes. Ach, dat DJ Murdock niet vies is van een stukje muzikaal herkauwen ontdekten we natuurlijk ook al op de driedubbele (!) remix-cd ‘Off The Radar’ (2012) waarin Age Of Love, Technotronic, T99, CJ Bolland of Buscemi door de mangelmolen gingen.

In elk geval is deze breeddenkende plaat goed voor een stevig uurtje hipshaken, hobbelen en wobbelen. Maar ook als opwarmer of onderdeel van een pittige danceparty, wat ons betreft. Drum’n’bass blijft in elk geval duidelijk springlevend. Party on.

2 maart 2024
Johan Giglot